Quantcast

Zákazníci freeSATu budou přecházet na satelit Astra 3B

| Tisk

logo Je rozhodnuto. Zákazníci satelitní platformy freeSAT budou přecházet na programovou nabídku ze satelitu Astra 3B, kde jsou poskytovány služby pro klienty česko-slovenské satelitní platformy Skylink.

"Astra 3B je orbitální pozice, kterou budeme dále rozvíjet v České republice a na Slovensku," říká webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnost Canal+ Luxembourg (M7 Group). A je také rozhodnuto, jak to bude i na dalších trzích. "V Maďarsku a Rumunsku to bude 1°W," dodal.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Novinky freeSAT (foto: M7 Group)



Canal+ Luxembourg poskytuje svoji televizní službu na satelitním systému Thor 5/6/7 a Intelsat 10-02, tj. na pozici 0,8°W/1°W v České republice a na Slovensku pod značkou freeSAT, v Maďarsku pod brandem UPC Direct a v Rumunsku pod značkou Focus Sat. Vedle těchto DTH služeb provozuje na českém a slovenském trhu zmíněnou platformu Skylink, šířenou na satelitu Astra 3B. Z této družice poskytuje své služby zákazníkům v zemích Beneluxu pod značkami Canal Digitaal, TV Vlaanderen a TéléSAT.

Satelitní služba freeSAT odstartovala na českém, slovenském a maďarském trhu v září 2000 - tedy ve stejné době jako web parabola.cz. Platforma se původně vysílala na volné kapacitě tehdejší polské pay-tv služby Wizja TV na satelitním systému Astra na pozici 19,2°E. Operátor platformy UPC Direct se pro další rozvoj byznysu rozhodl přesunout svoji satelitní televizní službu na satelitní systém Thor k sesterské rumunské platformě Focus Sat. Migrace na novou pozici 0,8°W byla zahájena v květnu 2010. O rok později v září byla platforma UPC Direct na českém a slovenském trhu představena pod novým brandem freeSAT. Na konci roku 2018 všechny tři platformy - freeSAT, UPC Direct a Focus Sat - koupil lucemburský operátor M7 Group, čímž expandoval na další trhy. V květnu 2019 byla oznámena další akvizice - společnost Videndi, vlastník francouzské Canal+, ohlásil převzetí M7 Group, čímž se jak freeSAT, tak i Skylink staly součástí rodiny Canal+.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články