Quantcast

Německo: Každý druhý divák je ochotný platit za UHD obsah

| Tisk

Televizní domácnosti v Německu mají zájem o obsah v Ultra HD rozlišení. Sedm z deseti domácností, které plánují pořízení nového televizoru, by si chtělo koupit UHD televizor.

Každý druhý respondent je ochoten si za odpovídající programy v UHD rozlišení připlatit. Přičemž v horní části seznamu jsou filmy a dokumenty. Vyplývá to z průzkumu HD+ UHD Monitors 2020 provedený společností S&L Research jménem HD+.

Ve srovnání s HD televizory se UHD TV vyznačují větší ostrostí, vyšším rozsahem kontrastu a intenzivnějšími barvami - kvalita obrazu při sledování je celkově viditelně lepší.


obrázek

▲ Graf č. 1 - Denní sledovanost v roce 2020 (graf: HD+ UHD Monitor 2020)

52 procent oslovených je ochotno za UHD obsah platit. Částku 3 až 6 eur měsíčně by zaplatilo 16% respondentů, až 3 eura 13% tázaných a 6 až 9 eur celkem 12% oslovených diváků. 4 procenta účastníků studie by byla ochotna zaplatit za UHD obsah 12 eur měsíčně a více.

Největší zájem je o filmy a dokumenty v UHD

Diváci mají největší zájem o filmy (85%) a dokumenty (80%). Polovina respondentů by si přálo vidět v HD konkrétně fotbal a zprávy (obě varianty po 55%) a seriály (53%).

Mnoho domácností je již dnes technicky vybaveno pro příjem UHD. Více než čtvrtina dotázaných (26%) již vlastní UHD televizor. 41 procent oslovených chce koupit novou televizi během příštích 12 měsíců. Většina z nich (7 z 10) plánují pořízení UHD televizoru. To odpovídá aktuálním prodejním číslům GfK: 70 procent prodaných televizních přijímačů v Německu podporuje UHD. Zdá se, že to stále častěji platí pro druhý či třetí televizor v domácnosti. Dobré dvě třetiny dotázaných pro HD+ UHD Monitors 2020 uvádějí, že používají více než jeden televizor. 67% z nich potvrzuje, že je pro ně důležité, aby ostatní televizory splňovaly stejnou technický standard jako jejich hlavní zařízení.



Pouze 35% oslovených považuje kvalitu současného televizoru za dostatečnou

Dalším faktorem zvyšující se poptávky po UHD zařízeních bude pravděpodobně klesající spokojenost s televizory, které jsou v současné době v domácnosti. Pouze jeden ze tří (35%) stále považuje kvalitu obrazu na tv za dostatečnou. Jen 27% oslovených uvedlo, že nepotřebují televizor s větší úhlopříčkou.

Diváci nemají přehled o UHD programech

Průzkum také zjistil, že diváci nemají přehled o tom, jaké televizní stanice vysílají v UHD (48% respondentů). Jako UHD vysílatele 20 procent oslovených uvedla RTL, následovala Sky (18%), ProSieben (16%), ZDF (15%), Sat.1 (14%) a také UHD1 a RTL II (oba po 10%). Byly také uvedeny stanice, které nevysílají v UHD - například ARD (14%) nebo VOX (8%).

redakce





Reklama




Vybrané články