Quantcast

Eutelsat objednal pro pozici 36E nový satelit Eutelsat 36D

| Tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat investuje do obnovy své satelitní flotily. U společnosti Airbus si objednal novou telekomunikační družici Eutelsat 36D, která bude pracovat na klíčové pozici 36°E.

Pozice 36°E, s pokrytím Afriky, Ruska a Evropy, je klíčovým slotem pro Eutelsat a z třetí nejvýznamnější z pohledu generování celkových příjmů - po pozicích 13°E (evropský satelitní systém Eutelsat Hot Bird) a 7°W/8°W (region MENA - Střední východ a severní Afrika).

Na orbitální pozici 36°E aktuálně pracují satelity Eutelsat 36B a Eutelsat 36C (Express AMU1) a společně poskytují pokrytí pro zákazníky, včetně Trikolor TV a NTV Plus v Rusku a Multichoice a ZAP v Africe.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Vizualizace satelitu (foto: Airbus)

Plně elektrický satelit Eutelsat 36D bude vybaven 70 fyzickými transpondéry v Ku pásmu a na pozici 36°E nahradí stávající starší družici Eutelsat 36B s vylepšením oblastí pokrytí a výkonu. Stávající kosmický aparát Eutelsat 36B bude na konci své očekávané životnosti na konci roku 2026.

Eutelsat 36D bude založen na nejmodernější platformě Airbus Eurostar Neo a kombinuje kapacitu a efektivnější systémy řízení výkonu a teploty se sníženou výrobní dobou a optimalizovanými náklady.



Družice bude vypuštěna v první polovině roku 2024.

V komentáři k zakázce uvedl technický ředitel Eutelsatu Pascal Homsy: „Jsme potěšeni, že se při zajišťování tohoto kritického satelitního programu znovu spoléháme na jednoho z našich dlouholetých partnerů, Airbus. Tento nový nejmodernější satelit zajistí lepší kontinuitu služeb pro naše klíčové zákazníky DTH na hlavních trzích v Africe a Rusku.

redakce





Reklama




Vybrané články