Quantcast

Polsko: TVP 4K v DVB-T2/HEVC s HDR odstartuje na Euro 2020

| Tisk

Polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) se společností Emitel uzavřela dohodu o rozšíření zkušebního digitálního pozemního vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC. Rozsah zkušebního vysílání se postupně zvýší ze současných 5 na cílových 49 míst.

Od 1. května tohoto roku bude testovací DVB-T2 vysílání dostupné pro 90 procent populace Polska. Během odloženého fotbalového šampionátu Euro 2020 (11. června až 11. července 2021) navíc TVP bude provozovat svůj 4K kanál TVP 4K v DVB-T2/HEVC. Díky tomu se vysílání v nejlepší možné technické kvalitě obrazu dostane do většiny polských domácností.

Doposud šířené programy v rámci testovacího multiplexu TVP Kobieta, TVP Polonia, TVP Dokument, TVP Kultura a TVP Rozrywka bude možné sledovat do konce června 2022, kdy se plánuje vypnutí současného standardu DVB-T a spuštění vysílání multiplexů v DVB-T2 a kodeku HEVC.


obrázek

▲ Obr č. 1 - TVP 4K (foto: satkurier.pl/TVP)

Během Mistrovství Evropy ve fotbale Euro 2020 bude TVP provozovat svůj kanál v UHD rozlišení ve formátu 4K a to na všech 49 vysílačích v DVB-T2/HEVC. Všechny zápasy šampionátu budou vysílány na programu TVP 4K a díky použití technologie HDR (High Dynamic Range) a prostorového zvuku Dolby Atmos přinese divákům maximální obrazový a zvukový zážitek z fotbalového svátku.

"Příprava diváků na nadcházející změnu standardu digitálního pozemního vysílání je úkol ještě důležitější než pouhá technická výměna technologie. Rozšíření testů nové technologie na celé území země umožní příjemcům nyní zkontrolovat, zda mají přijímače přizpůsobené pro příjem nového signálu. Chceme také ukázat plný potenciál nového standardu. V rámci testů budou mít diváci DTT poprvé, zdarma, možnost sledovat vysílání zápasů Euro 2020 na speciálně připraveném kanálu TVP 4K, což Telewizja Polska staví do popředí vysílacích společností poskytujících široké publikum s kvalitou obrazu UHD / 4K," říká Marcin Klepacki, ředitel distribuce Office TVP.

"Pozemní televize je mnoho let nejpopulárnější platformou pro příjem televizního signálu v Polsku. V roce 2022 dojde k migraci na nový vysílací standard - DVB-T2/HEVC. Díky novému standardu získají příjemci pozemské televize novou, lepší kvalitu obrazu a zvuku a provozovatelé vysílání dostanou příležitost rozšířit svou nabídku. Jsem rád, že můžeme tento projekt uskutečnit společně s Polskou televizí a představit divákům výhody nového standardu vysílání. Jsem přesvědčen, že vysílání Euro 2020 v kvalitě 4K se setká s velkým zájmem diváků TVP," řekl Andrzej Kozłowski, prezident správní rady Emitel S.A.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokrytí experimentálním DVB-T2 multiplexem TVP (foto: satkurier.pl/Emitel)

Přechod na nový vysílací standard pozemního vysílání DVB-T2/HEVC proběhne v Polsku 1. července 2022. Výhodou je především možnost rozšíření počtu stanic a distribuce vysílání v HD rozlišení, možnost šíření UHD/4K programů, větší odolnost proti rušení, lepší kvalita zvuku a řada dalších služeb využívajících standard hybridní televize (HbbTV).



Společné testy TVP a Emitelu jsou navrženy tak, aby připravili provozovatele vysílání a diváky na nadcházející změnu v pozemní distribuci. Pro příjem pozemního vysílání v nové technologii budou muset mít diváci novější televizory, případně externí set top boxy s podporou DVB-T2/HEVC.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání DVB-T2/HEVC byl v České republice dokončen během loňského roku. Celoplošné vysílací sítě jsou nyní šířeny v DVB-T2/HEVC, některé regionální a lokální zůstávají v DVB-T.

ČísloNázev vysílače
1Białystok Krynice
2Częstochowa Wręczyca Wielka
3Dęblin Ryki
4Gdańsk Chwaszczyno
5Jelenia Góra SK
6Kalisz Mikstat
7Katowice Kosztowy
8Kielce Św. Krzyż
9Konin Żółwieniec
10Kraków Chorągwica
11Lublin Piaski
12Łódź EC
13Olsztyn Pieczewo
14Poznań Śrem
15Rzeszów Sucha Góra
16Siedlce Łosice
17Szczecin Kołowo
18Warszawa PKiN
19Warszawa Raszyn
20Wisła Skrzyczne
21Wrocław Ślęża
22Wysoka G. Św. Anny
23Zielona Góra Jemiołów
24Żagań Wichów
25Białogard Sławoborze
26Bieszczady g Jawor
27Bydgoszcz Trzeciewiec
28Ciechanów Monte Cassino
29Ekspozytura Grzywacz
30Elbląg Jagodnik
31Giżycko Miłki
32Gniezno Chojna
33Gorlice Maślana Góra
34Iława Kisielice
35Kłodzko Czarna Góra
36Koszalin Gołogóra
37Leżajsk Giedlarowa
38Lębork Skórowo Nowe
39Ostrołęka Ławy
40Piła Rusinowo
41Płock Rachocin
42Przemyśl Tatarska Góra
43Przysucha Kozłowiec
44Rabka Luboń Wlki
45Suwałki Krzemianucha
46Szczawnica Przehyba
47Tarnów G Św. Marcina
48Zakopane Gubałówka
49Zamość Tarnawatka

▲ Tabulka č. 1 - Seznam plánovaných DVB-T2 vysílačů TVP

zdroj: satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články