Quantcast

Eutelsat Konnect VHTS vynesen Ariane 5

| Tisk

Nejpokročilejší satelit poskytující pevné širokopásmové a mobilní připojení po celé Evropě to je nová komunikační družice Eutelsat Konnect VHTS, jež byla v noci na čtvrtek úspěšně vynesena nosnou raketou Ariane 5.

Francouzský satelitní operátor Eutelsat bude moci svým klientům nabídnout ohromnou kapacitu 500 Gbps, která z něj dělá největší geostacionární satelit, který byl kdy objednán a vypuštěn v Evropě. Kapacitu na nové družici si již objednaly první firmy, které budou moci poskytnout svým zákazníkům atraktivní řešení pro překlenutí digitální propasti.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Vynesení satelitu Eutelsat Konnect VHTS (foto: Arianespace)

Geostacionární komunikační družice Eutelsat Konnect VHTS vynesla společnost Arianespace pomocí nosné rakety Ariane 5 z Guyanského vesmírného střediska v Kourou ve Francouzské Guyaně ve 21:45 UTC (23:45 hodin středoevropského času) ve středu 7. září 2022.

K separaci plně elektrického satelitu došlo po 28 minutách letu a kontrola systémů kosmického aparátu byla úspěšně dokončena po třech hodinách.



Eutelsat Konnect VHTS je satelit s velmi vysokou propustností postavený společností Thales Alenia Space. Družice bude poskytovat pevné širokopásmové a mobilní připojení v Evropě, severní Africe a na Středním východě. Eutelsat Konnect VHTS může nabídnout 230 paprsků v oblasti západní Evropy a s kapacitu 500 Gbps v Ka pásmu. Jde o největší geostacionární družici, která byla kdy v Evropě objednána. Obsahuje nejvýkonnější digitální transparentní procesor páté generace, který nabízí flexibilitu přidělování kapacity a optimální využití spektra.

Tento nejmodernější satelit, který nabízí 7x větší kapacitu než jeho mateřská družice Eutelsat Konnect vypuštěná v roce 2020, přichází s několika významnými zákazníky pro satelitní širokopásmové připojení. Služby na družici bude využívat Orange prostřednictvím své filiálky Nordnet pro pokrytí Francie, Telecom Italia Mobile pro dokrytí Itálie a Thales Alenia Space bude nabízet služby připojení zejména vládám.

redakce





Reklama




Vybrané články