Quantcast

RTVS: Nedostatek financí může vést k rušení programů

| Tisk

logo Nejenom Česká televize (ČT) ale i slovenský veřejnoprávní telerozhlas RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) řeší prudce rostoucí inflaci, která se projevuje v cenách za vysílací práva, výrobu a provoz všech programových služeb.

Na Slovensku dokonce hrozí, že RTVS kvůli nedostatku financí je ohroženo plnění zákonem stanovených úkolů veřejnoprávního vysílatele.

Dlouhodobé problémy financování veřejnoprávního RTVS byly jednou z klíčových témat mimořádného zasedání Rady Rozhlasu a televize Slovenska, které se konalo ve čtvrtek 3.11.2022. Na mimořádném jednání k tomuto bodu byli pozváni i zástupci Ministerstva kultury SR, kteří se akce nezúčastnili.

Momentálně pracujeme na nové Smlouvě se státem, která by měla být schválená v nejbližších týdnech a zároveň jednáme o výšce kompenzací za výpadky z koncesionářských poplatků, které můžeme očekávat. Bez garance finančních zdrojů není možné nastavit rozpočet RTVS na rok 2023. Jde o problém, který si vyžaduje systémové řešení, ale je dlouhodobě odsouvaný. Ministerstvo kultury navrhuje jako řešení legislativní změnu Zákona o RTVS. V současné vládní situaci, je však taková změna během na dlouhé tratě a pro nás je klíčové rychlé řešení. V opačném případě budeme moci plnit jen ty závazky, které nám ukládá zákon a budeme muset výrazně omezit programovou nabídku RTVS,“ upozorňuje na vážnost situace generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj.



Mimořádného rokování Rady RTVS sa navzdory pozvání nezúčastnili zástupci Ministerstva kultury. Rada RTVS vo svém usnesení „vyslovuje politování nad neúčastí zástupců MK SR na mimořádném rokovaní Rady RTVS 3.11.2022“ a konstatuje, že „bez aktivního přístupu zainteresovaných institucí může mít management RTVS problém sestavit vyrovnaný rozpočet na rok 2023 bez restriktivních opatření, které by vedli k rušení dalších programových služeb RTVS, jako i k možnému omezení plnění zákonných úloh veřejnoprávního vysílatele.“

Rada RTVS dlouhodobě upozorňuje na nevyhovující model financování RTVS a na absenci systémových legislativních změn, které by v první řadě zvýšili nezávislost veřejnoprávního média a také i stabilizovali finanční situaci v RTVS. Bez systémové změny financování RTVS může být ohrožené plnění i základních úloh určených zákonem a samozřejmě nebude umožněn ani rozvoj RTVS v dalších letech,“ doplňuje předseda Rady RTVS Igor Gallo.

redakce





Reklama




Vybrané články