Quantcast

Raketa Falcon 9 vynesla satelit Badr 8

| Tisk

Nosná raketa Falcon 9 americké společnosti Space X dopravila do vesmíru nový telekomunikační satelit Badr 8 pro arabského satelitního operátora Arabsat. Družice bude zaparkována na pozici 26°E.

Raketa Falcom 9 odstartovala z kosmodromu Capa Canaveral na Floridě v sobotu 27. května 2023 v 6:30 hodin ráno středoevropského času.

Badr 8 je založen na nejmodernější elektrické platformě Airbus Eurostar Neo. Smlouvu na zhotovení a dodání družice Badr 8 byla satelitním operátorem Arabsat se zhotovitelem, společností Airbus, podepsána v srpnu 2020.




▲ Video č. 1 - Mise satelitu Badr 8 (video: YouTube/SpaceX)

Družice Badr 8 s elektrickým pohonným systémem umožní dosáhnout geostacionární orbitální dráhy za čtyři až pět měsíců. Satelit je navržen tak, aby mohl poskytovat své služby na orbitální dráze déle než 15 let. Satelit při startu vážil 4,5 tuny a nabídne výkon 17 kW.

Badr 8 je sedmou generací satelitů Arabsat, který nabídne televizní a telekomunikační služby s pokrytím Evropy, Středního východu, Afriky a střední Asie. Footprint (pokrytí) a technické parametry družice Badr 8 zatím nejsou k dispozici.



Badr 8 je také vybaven inovativním optickým komunikačním demodulátorem TELEO. Umožní vysokokapacitní komunikaci a zajistí robustní ochranu před zarušením signálu.

Jak již bylo uvedeno v úvodu, Badr 8 bude sloužit na pozici 26°E, jedné z klíčových pozic v oblasti Středního východu, kde aktuálně poskytují své služby družice Badr 4, Badr 5, Badr 6 a Badr 7.

redakce





Reklama




Vybrané články