Quantcast

Ukrajinský satelit Lybid bude konkurovat Eutelsatu

| redakce | tisk

Evropský satelitní operátor Eutelsat poslal do NKAU (Národní kosmická agentura Ukrajiny) dopis ohledně nároku na koordinaci kmitočtů budoucího satelitu Lybid, která má pracovat na pozici 38,2°E. Experti známého operátora tvrdí, že v budoucnu může ukrajinská družice kolidovat se dvěma francouzskými satelity Eutelsatu na 36°E (jde o W4 a W7, který nahradí Sesat).

Eutelsat má v provozu celkem 27 satelitů, včetně dvou na pozici 36°E. Ukrajina začíná podnikat s vlastními telekomunikačními satelity.

Podle odborníků je zřejmé, že se jedná o rozdělené příjmů mezi Eutelsatem a NKAU v oblastech spadající do zón pokrytí signálech obou satelitů - trhy v oblasti Baltského moře a zemí východní Evropy. Týká se to i Česka a Slovenska.

Lybid bude vynesen v září 2011 a transpondérová kapacita bude několikanásobně levnější než na obdobné kapacitě od satelitních operátorů Eutelsat a Astra.

Satelit Lybid má zajistit přenosy z fotbalového šampionátu Euro 2012, které společně pořádají Ukrajina s Polskem.

Připomeňme, že podle mezinárodních standardů před vynesením satelitu musí ukrajinský operátor dohodnout na parametrech - kmitočtů, výkonu a pokrytí s evropskými satelitními operátory. To se vztahuje nejenom k pozici 36°E ale také k ruským satelitům Express na pozici 40°E a dokonce i tureckým družicím Turksat na 42°E.

Start nosné rakety Zenit 3 s ukrajinskou družicí je naplánován na září 2011. Lybid bude pracovat na pozici 38,2°E a poskytne 16 aktivních transpondérů v Ku pásmu a 4 transpondéry v Ka pásmu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články