Quantcast

Konec analogu na Astře: 1.5.2012

| Martin Vyleťal | tisk

Satelitní operátor SES Astra ukončí analogové satelitní šíření programů k 1.5.2012. V tento termín bude nejpozději odpojen poslední analogový program na satelitním systému Astra na orbitální pozici 19,2 stupně východně.

Pro satelitní diváky s příjmem analogové TV a rozhlasu to znamená přejít na příjem digitálního vysílání (DVB-S/DVB-S2).

V praxi jsou před námi dva poslední roky analogového šíření na hlavní evropské orbitální pozici 19,2°E. Informoval o tom Joachim Knör ze společnosti Astra Deutschland na tiskové konferenci, která se konala 13. dubna 2010 ve Vídni.

Na konci března 2010 bylo ukončeno analogové vysílání zpravodajského kanálu CNN, který nyní může zájemce přijímat digitálně.

Ačkoliv analogové vysílání bylo na většině satelitů v Evropě již ukončeno, bohatou nabídku stanic v analogovém přenosu nabízí Astra na pozici 19,2°E díky své silné pozici v Německu a Rakousku. Podle odhadů sleduje jen v Rakousku analogové vysílání z Astry okolo 200 tisíc domácností. Další programy z analogovém přenosu nabízí Eutelsat na satelitu Atlantic Bird 3 pro francouzský trh.

Motorem růstu Astry má být v budoucnu vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Do konce roku operátor očekává, že divákům nabídne dalších 20 programů v HD kvalitě.

Astra předpovídá, že v Evropě se bude v roce 2013 vysílat 600 programů ve vysokém rozlišení.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články