Quantcast

ČT HD testuje na novém kmitočtu z Astry 1G

| Martin Vyleťal | tisk

ČT HD, speciální programový okruh České televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), zahájil technické testy na novém transpondéru na orbitální pozici 23,5 stupně východně. Program se objevil v rámci multiplexu Media Broadcast na satelitu Astra 1G.

ČT HD se doposud vysílal na satelitu Astra 1E, na kmitočtu 10,803 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S pro klienty platforem CS Link a Skylink. Životnost družice Astra 1E je již dávno u konce a je třeba zajistit distribuci přes jiný satelit. Služby za Astra 1E převezme Astra 1G. Bohužel, s přechodem programů na 1G musí dojít ke změně kmitočtu (parametrů příjmu). Astra 1G totiž nedisponuje kapacitou v sub Ku pásmu (10,7 až 10,95 GHz).

testovací parametry ČT HD:

• Astra 1G (23,5°E), freq. 11,973 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK

Důležité upozornění: Vysílání ČT HD na novém kmitočtu je v testovacím režimu. Zatím není určeno pro koncový příjem! Může ještě dojít ke změně parametrů (FEC). Proto se doporučuje na nový kmitočet přijímač nepřelaďovat. O změnách v šíření ČT HD bude server parabola.cz průběžně informovat.

ČT HD spolu s dalšími programy čeká ještě jeden přesun - z Astra 1G na Astra 3B (po vynesení satelitu a zahájení komerčního provozu). Kmitočet a parametry by se pak již měnit neměly.

ČT HD vysílá v rámci multiplexu Media Broadcast spolu s programy Kosmica TV a testovacím kanálem.

ČT HD nabízí mix z kanálů ČT 1, ČT 2 a ČT 4. Každý celý den je přenášen jeden z programů ČT podle toho, který ze stanic nabízí obsah v nativním HD formátu.

zdroj: flysat + vlastní zpráva





Reklama




Vybrané články