Quantcast

Přeladění analogového převaděče ČT1 ve Stonařově

| redakce | tisk

Česká televize k 2. 6. 2010 přeladí analogový převaděč ČT1 ve Stonařově na Vysočině - vzájemně se ruší s digitálním vysíláním z Javořice.

Na vysílači Jihlava - Javořice bylo v závěru dubna 2010 zahájeno digitální zemské vysílání sítě 2 s komerčními TV stanicemi, a to dle kmitočtového přídělu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na 35. kanálu. Kontrolní měření nyní potvrdila předpoklad, že digitální signál sítě 2 z Javořice se navzájem ruší s analogovým zemským vysíláním ČT1 na 35. kanálu z převaděče ve Stonařově na Jihlavsku.

Česká televize tedy, stejně jako v již patnácti předchozích případech, opět využije náhradní kmitočet. Na něj přeladí analogový převaděč ČT1 ve Stonařově, aby zdejším divákům zajistila plný komfort při analogovém příjmu Jedničky. Změna proběhne ve středu 2. června 2010, kdy se analogový signál ČT1 přesune z dosavadního 35. nově na 37. kanál.

Přeladění si vyžádá krátkou výluku. Diváci přijímající ČT1 z analogového převaděče ve Stonařově budou následně muset na svých přijímačích přeladit předvolbu, na níž mají první program České televize uložený. Není vyloučeno, že některé systémy individuálních a zejména společných televizních antén (STA) bude potřeba odborně upravit.

Ve Stonařově je v provozu také analogový převaděč ČT2 (44. kanál). Jak již Česká televize dříve informovala, tento vysílač malého výkonu bude 30. června 2010 definitivně vypnut. Jeho signál je od začátku května označen piktogramem a ve 23. týdnu se k němu připojí i textová lišta s bližšími informacemi (podrobnosti v tiskové zprávě k vypnutí 50 analogových vysílačů a převaděčů).

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články