Quantcast

23,5E: TV Óčko začalo informovat o změně kmitočtu

| Martin Vyleťal | tisk

Česká hudební a lifestylová televize Óčko začala dnes satelitní diváky informovat o změně kmitočtu na satelitu Astra na orbitální pozici 23,5 stupně východně. Na starém kmitočtu se objevila textová lišta, která informuje o změně v technických parametrech příjmu.

Na satelitu Astra 1E (23,5°E), na kmitočtu 10,862 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK se v horní části obrazovky objevila textová informace v následujícím znění: "Od 1. června přechází Óčko na nový satelit Astra 1G. Více na chytnisi.ocko.tv". Pro diváky, kteří přijímají stanici ze satelitu Astra z pozice 23,5°E to znamená naladit si program na nových parametrech:

23,5E: TV Óčko začalo informovat o změně kmitočtu
▲ 23,5E: TV Óčko začalo informovat o změně kmitočtu

nové technické parametry příjmu:

• Astra 1G (23,5°E), freq. 12,168 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

Pro diváky se mění jen parametry příjmu, pozice zůstává stejná (23,5°E). Diváků, kteří si přeladili Óčko v minulých třech měsících se jich tato změna již netýká.

Textová informace se může objevit i divákům provozovatelů kabelových a IPTV platforem, které ještě neregistrují nutnost přeladění stanice na nové parametry. Týká se to i satelitní služby Digi TV, která zatím neprovedla přeladění na jinou frekvenci. Na platformě UPC Direct ze satelitu Thor je TV Óčko bez rušivé textové informace.

Další zajímavostí je, že Óčko na staré frekvenci vysílá s teletextem. Ten ale chybí na novém kmitočtu 12,168 GHz.

Důvodem změny kmitočtu Óčka na pozici 23,5E je plánované ukončení provozu družice Astra 1E a tedy nutnost přechodu na nový kmitočet, který bude kompatibilní s kmitočtovým plánem i budoucí družice Astra 3B.





Reklama




Vybrané články