Quantcast

Analogová ČT1 a ČT2 v Blansku skončí v lednu 2011

| redakce | tisk

Vysílač Blansko - Olešná: digitální vysílání všech čtyř programů ČT začalo už 30. 4. 2010, analogové vysílání ČT1 a ČT2 skončí 31. 1. 2011. Česká televize uvádí na pravou míru nepřesné informace o svém digitálním a analogovém zemském vysílání v Blansku, které publikoval 17. srpna 2010 regionální tisk na jižní Moravě.

Digitální zemské vysílání ČT, takzvaný multiplex veřejné služby, lze v Blansku a nejbližším okolí naladit na 32. kanálu z digitálního převaděče Blansko - Olešná již od 30. dubna 2010. Tento digitální vysílač malého výkonu Česká televize zprovoznila v závěru dubna 2010 na základě výrazného ohlasu blanenských diváků, že by rádi sledovali všechny čtyři programy ČT v digitální kvalitě, ale nemohou uspokojivě přijímat digitální vysílání České televize z vysílače velkého výkonu Brno - Kojál spuštěného v prosinci 2009. Vybudování digitálního převaděče pro Blansko na stanovišti Olešná bylo nadstandardní - vznikl jako první digitální dokrývač na Moravě, a to dříve, než byly uvedené do provozu digitální vysílače ČT velkého výkonu v sousedních územních oblastech, což je obvyklý předpoklad pro analýzu potřebnosti a vhodnosti digitálního dokrytí v konkrétním místě.

Síť 1: Digitální zemské vysílání ČT v Blansku

Název vysílače Kanál Poznámka Řádný provoz
Blansko - Olešná 32 Digitální převaděč Od 30. 4. 2010

Česká televize plánovala k 31. srpnu 2010, po čtyřech měsících souběhu analogového i digitálního vysílání, vypnout na stanovišti Blansko - Olešná analogové převaděče ČT1 a ČT2. Diváci z Blanska již měli více než čtvrt roku na to, aby si pořídili odpovídající přijímače a v případě potřeby nechali upravit anténní systémy. Městský úřad Blansko však požádal Českou televizi o pozdější vypnutí uvedených analogových převaděčů kvůli řadě bytových domů, kde dosud nebyly systémy společných televizních antén (STA) upravené pro bezproblémový digitální příjem. Česká televize vyšla této žádosti vstříc, prodloužila souběh analogového a digitálního vysílání v Blansku o další bezmála půlrok. Analogové převaděče ČT1 a ČT2 Blansko - Olešná budou definitivně vypnuté 31. ledna 2011. Blanenští tedy mají více než dostatečnou časovou rezervu, aby komfortním způsobem přešli na digitální příjem.

Analogové zemské vysílání ČT v Blansku

Název vysílače Program Kanál Vypnutí
Blansko - Olešná ČT1 23 31. 1. 2011
Blansko - Olešná ČT2 48 31. 1. 2011

Signály analogových převaděčů ČT1 a ČT2 Blansko - Olešná nebudou před vypnutím označené piktogramem ani textovou lištou. Diváci musí sami ověřit, zda-li přijímají jejich vysílání, a to podle kanálů naladěných v televizních přijímačích.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články