Quantcast

Ve Španělsku vzniká HD platforma StarMax HD

| redakce | tisk

Na španělském trhu vzniká nová satelitní pay-tv platforma. Jmenuje se StarMax HD a jak již název napovídá, zaměří se zejména na poskytování programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), které jsou stále žádanější.

Starmax HD bude využívat infrastrukturu společnosti Globecast, která zajistí distribuci programů a kryptování do satelitního multiplexu na novém satelitu Hispasat 1E (30°W) přímo k potencionálním milionům diváků v celé zemi.

Starmax HD vznikl z důvodu poskytování high-definition TV a chce být nejlepší HD platformou pro španělské domácnosti s atraktivní programovou nabídkou a hlavně i cenou. Konkurenční výhodou bude možnost zřízení služby bez nutnosti uzavření smlouvy nebo minimální doby využívání služby.

Globecast bude dodávat kompletní služby pro Starmax HD a to z několika zemí. Programy v SD a HD rozlišení budou dopravovány na teleport Saint-Assise ve Francii, kde bude signál komprimován do formátu MPEG-4/H.264, multiplexování, uplinkován a kryptován systémem Conax.

"I když více než polovina španělských domácností je kompatibilní s HD technologií, většina španělských zákazníků nevyužívá HD obsah v plném rozsahu," uvedl Maciej Sojka, generální ředitel platformy Starmax HD. "Starmax HD změní způsob, jakým budeme sledovat televizi s průkopnickou platformou".

Pro příjem StarMax HD budou využívány set top boxy značky Ferguson a přístupové karty Conax. Zákazníci Starmax budou mít možnost nahrávat programy a přehrávat obsah z externího hard disku.

StarMax HD bude vysílat přes satelit Hispasat 1E (30°W) a prakticky nebude mít konkurenci. Digital+, konkurenční španělská pay-tv platforma, sice poskytuje HD programy. Nikoliv z pozice 30°W. Z toho může právě těžit StarMax HD.

Technické testy StarMax HD probíhají na freq. 12,188 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK na družici Hispasat 1E. Signál všech stanic je kryptován systémem Conax.





Reklama




Vybrané články