Quantcast

Tmavomodrý svět 22.3.2011 na ČT1 a v HD

| redakce | tisk

O. Vetchý, K. Hádek, L. Rybová a další ve válečném dramatu a milostném příběhu o přátelství, hrdinství, obětech i láskách českých stíhačů ve službách RAF za 2. světové války. Česká televize uvede film Tmavomodrý svět v úterý 22. 3. ve 20:55 hodin na programech ČT HD a ČT1.

Komorním lidské drama se odehrává na napínavém historickém pozadí. „Najednou mě napadla myšlenka, že bych mohl napsat příběh o lidech, kteří šli do války zcela dobrovolně, aby hájili svou vlast. Jejich činy byly tak samozřejmé a obdivuhodné,“ říká scénárista Zdeněk Svěrák.

Příběhu o statečnosti, hrdinství a nevděku historie, ale také příběhu velké lásky, přátelství a chlapské cti vévodí Ondřej Vetchý v hlavní roli pilota, který po okupaci Československa v roce 1939 odešel k Britskému královskému letectvu bojovat proti Němcům. Do každodenního boje o život, ve kterém má přátelství cenu zlata, zasáhne osudové setkání s Angličankou Susan. Divácky nejúspěšnější film roku 2001 byl oceněn čtyřmi Českými lvy (režie, kamera, hudba a střih), Cenou filmových kritiků, hlavní cenou na festivalu ve Varně a dalšími. Dále hrají: K. Hádek, O. Kaiser, L. Rybová, M. Táborský, H. Assmann, T. Fitzgeraldová a další. Kamera V. Smutný, scénář Z. Svěrák, režie J. Svěrák.

zdroj: ČT HD





Reklama




Vybrané články