Quantcast

Operační systém Linux slaví 20 let

| redakce | tisk

Operační systém Linux oslavuje svoje 20. narozeniny. Toto jméno mu dal finský programátor Linus Benedict Torvalds, který v roce 1991 začal pracovat na zcela novém jádře. Datum 25.8.1991 se považuje za zrod systému Linux.

Linux je nejpopulárnějším otevřeným operačním systémem pro PC, volně je dostupný k užívání, sdílení a upravování. Linux je zpravidla pro osobní i komerční užívání zcela zdarma. Existuje řada linuxových distribucí. Mezi nejznámější patří Ubuntu, SuSe, Mandriva, Debian a RedHat.

Za 20 let se masového rozšíření ale nedočkal. Podle dubnových statistik analytické skupiny StatCounter kraluje v Česku Windows XP (46,41% podíl), druhým nejrozšířenějším systémem je Windows 7 (33,98%), na třetím místě Windows Vista (14,09%), čtvrté místo obsadil Mac OSX (2,86%) a páté Linux (1,75%).

I přes velmi nízký podíl OS Linuxu na českém trhu patří Česko mezi Linuxovou velmoc. Česká republika obsadila totiž 12. místo. Za námi jsou takové státy jako Francie, Itálie, Německo a Indie. Nejvíce instalací OS Linux je na Kubě (6,33%ˇ), Venezuele (3,7%) a Uruguya (3,2%).

OS je velmi rozšířen na serverech a v posledních letech postupně pronikl do digitálních přijímačů (například Dreambox, VU+, Triple Dragon, HD Box, Coolstream).

zdroj: Novinky, ČTK, vl. info





Reklama




Vybrané články