Quantcast

Dánsko: Digitální rádio bude testovat v DVB-T2 Lite

| redakce | tisk

DVB-T2, který je používán pro digitální televizní vysílání, může být jednoduše využíván k vysílání digitálního rozhlasu v Dánsku a poskytne lepší vlastnosti než DAB+ za všech okolností, věří tomu společnost Open Channel, která získala licenci na zkušební digitální vysílání v DVB-T2 se šířkou pásma 1,7 MHz, ve frekvenci T-DAB.

Nedávný průzkum The Danish Agency for Libraries and Media nastínil řadu problémů a obtížná rozhodnutí, která musí být přijata v souvislosti se strategií pro budoucnost rozhlasového vysílání v Dánsku.

DAB+, modernizovaná verze DAB, známá a bezpečná volba, umožní vysílat jen trojnásobné množství kanálů ale spoléhá na technologii DAB, včetně první vrstvy korekce chyb, zdědí všechny zásadní nedostatky přenosové vrstvy DAB.

Z technického pohledu je vynikající volbou DVB-T2, která poskytne 2,5 až 4 krát vyšší kapacitu ve srovnání s DAB/DAB+ standardem za stejných podmínek vysílání (2,5 až 4 Mbit/s versus cca 1 Mbit/s). Kromě toho DVB-T2 je lepší pro příjem v budovách. Norma je také vhodnější pro příjem v automobilu. Případně se stejnou kapacitou jako DAB/DAB+ (cca 1 Mbit/s) poskytne DVB-T2 vyšší odolnost. Požadovaná síla signálu na vysílání 1 Mbit/s může být snížena 3 až 5 krát ve srovnání s DAB, což umožní snížit náklady na přenos.

Společnost Open Channel provedl testy se 4 technologickými partnery: ProTelevision Technologies (DK), T-Vips (N), BTESA (ES) a Dektec (NL). Ti všichni podporují šířku pásma 1,7 MHz a profil DVB-T2 Lite.

"Provedli jsme testy DVB-T2 v tzv. DVB-T2 Base Profile a ukázalo se, že můžeme vysílat rozhlasové stanice v samostatních PLP s pomocí ProTelevision PT2082 DVB-T2 modulátorem, T-Vips CP560 T2 Gateway a přijímat signál s Dektec DTA-2135-T2 DVB-T2," říká Kenneth Wenzel, CEO společnosti Open Channel a projekt manažer testů.

V DVB-T2 multiplexu na T-DAB frekvenci je prostor pro šíření 40 až 60 digitálních rozhlasových stanic. "Máme v plánu začít vysílat 16 digitálních rozhlasových stanic v každém PLP, celkově 16 PLP a v roce 2012 chceme rozšířit na 48 PLP," pokračuje Kenneth Wenzel.

Pro testy v 1,7 Mhz pásmu Open Channel využije VHF kanál 9D v aglomeraci Kodaně.

zdroj: Open Channel





Reklama




Vybrané články