Quantcast

MENA: 10 mil. zákazníků pay-tv v roce 2012

| redakce | tisk

Během posledních deseti let se počet abonentů na Středním Východě a v severní Africe, včetně Izraele a Turecka více než ztrojnásobil a do konce roku dosáhne 9,6 milionu klientů. Vyplývá to z nového průzkumu Informa Telecoms and Media.

Na konci roku 2010 mělo placenou televizi v regionu MENA 9,2 milionu klientů, což je nárůst o více než 2,5 milionu od začátku tohoto tisíciletí. Report předpovídá, že hranice 10 milionu abonentů bude dosaženo v příštím roce. V současné době je 60 procent z tohoto počtu klientů v Turecku a Izraeli.

V arabském světě je hlavní pay-tv platformou Orbit Showtime Network (OSN) s přibližně 1/2 milionem předplatitelů a Arab Radio & Television (ART) vlastněná Arab Digital Distribution (ADD), provozující prémiové placené kanály s Al Jazeera z Kataru a Abu Dhabi Media v SAE.

Fotbal je tahounem pro obě státem podporované společnosti. Ceny za regionální vysílací práva pro hlavní fotbalové soutěže jako je anglická Premier League a Liga Mistrů UFA se dostaly do takových výší, že pro privátní subjekty bez státní podpory jako OSN nejsou rentabilní.

Satelit zůstává dominantním způsobem příjmu bezplatných programů a pay-tv v regionu. V této oblasti se začíná rozvíjet televize přes internetový protokol (IPTV), zejména v zemích jako jsou Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie a Katar. Nicméně ve většině zemí MENA je penetrace broadbandu nízká a služby jsou drahé.

V regionu MENA bylo na konci roku 2010 celkem 79,9 milionu TV domácností, z toho 65 procent z nich přijímá televizní programy ze satelitu.

Do konce roku 2016 by podle Informa mělo být v arabského světě, Izraeli a Turecku 13,7 milionu domácností s placenou televizí.

zdroj: Rapid TV News





Reklama




Vybrané články