Quantcast

Ukrajina se dohodla s Eutelsatem na pozici 48E

| redakce | tisk

Národní kosmická agentura Ukrajiny se dohodla s francouzským satelitním operátorem Eutelsat na změně orbitální pozice pro první domácí telekomunikační družici Lybid. Původně měl satelit pracovat na pozici 38,2°E. V těsné blízkosti jsou jiné družice - Hellas Sat 2 na 39°E a Eutelsat W4 a Eutelsat W7 na 36°E a mohlo by docházet k nežádoucím interferencím.

Nová smlouva s Eutelsatem zajišťuje využití orbitální pozice 48°E. Jednání o nové pozici trvalo šest měsíců. Ukrajina ještě může poskytovat služby z 38,2°E ale s výrazně omezeným pokrytím na území Ukrajiny. Eutelsat navíc poskytne pro ukrajinské projekty vlastní kapacitu, která bude využívána do zahájení provozu satelitu Lybid.

Dokumenty potvrzující dohodu budou podepsány v únoru 2012. Jednání zdržela práce nad produkcí satelitu. Kosmický aparát bude vynesen až ve čtvrtém kvartále 2013. Původně měl satelit zahájit komerční provoz před zahájením fotbalového Eura 2012.

Satelit Lybid bude Ukrajině zajišťovat kapacitu pro distribuci televizních programů a širokopásmových služeb. Hlavním dodavatelem ukrajinského satelitu je kanadská společnost MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA).

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články