Quantcast

Nová dohoda o spolupráci mezi ČRo a RTVS

| redakce | tisk

1. března vstoupila v platnost nová bilaterální smlouva mezi Českým rozhlasem a Rozhlasem a televizí Slovenska, kterou obě organizace stvrzují vzájemnou spolupráci jak v programové, tak i neprogramové oblasti. Dohodu podepsali generální ředitelé obou institucí Peter Duhan a Miloslava Zemková.

Dohoda byla poprvé uzavřena po rozpadu Českého a Slovenského rozhlasu na dvě samostatné organizace a zástupci obou institucí se na letošním společném setkání v Mikulově shodli na oboustranném zájmu ve spolupráci i nadále pokračovat.

Nová dohoda o spolupráci mezi ČRo a RTVS
▲ Nová dohoda o spolupráci mezi ČRo a RTVS

Cílem Dohody je rozšiřovat rozhlasovou a kulturní výměnu mezi Českou a Slovenskou republikou, která se týká hudebních programů s důrazem na populární hudbu a jazz, rozhlasových her a jiných pořadů mluveného slova a rovněž archivních záznamů,“ sdělil Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu. Každoročně probíhá v obou rozhlasech Týden slovenské a Týden české kultury, jimiž věnují obě organizace prostor ve vysílání právě pro kulturu dané země.

Novinkou jsou vzájemné koncerty mladých současných hudebních kapel a interpretů, které nahrazují dosavadní společné Zámecké koncerty. Koncerty budou organizovány pod hudební dramaturgií stanice pro mladé Českého rozhlasu Radio Wave a stanice pro mladé Rozhlasu a televize Slovenska Radio_FM. Obě organizace tak hodlají podporovat současnou hudební produkci obou zemí a zacílit své aktivity na mladé publikum. Nicméně i nadále budou obě organizace vzájemně sdílet i ostatní hudební nahrávky a podporovat i další hudební žánry své sousední země.

Intenzivní spolupráce se projeví například při oslavách 90. výroční vzniku Československého rozhlasu a 20. výročí vyhlášení novodobé samostatnosti obou států,“ dodal Duhan. Tradičně se slovenské snímky účastní přehlídky Prix Bohemia Radio, konané na podzim v Poděbradech.

Dohoda je uzavřena na tři roky s možností prodloužení o další dva roky.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články