Quantcast

Vzývající ticho - napětí a adrenalin v dokumentu Viasat Explorer

| redakce | tisk

Nejen pro milovníky alpinismu byl natočen pořad plný adrenalinu, napětí a horolezeckých zážitků, který exkluzivně uvede v sobotu 9. června v 16:50 televizní stanice Viasat Explorer. Dokument s názvem Vzývající ticho zavede diváky na jednu z nejnebezpečnější evropských stěn švýcarské hory Eiger, kde zemřela řada horolezců.

Severní stěna nejvýchodnějšího vrcholu horského masivu Jungfrau s převýšením 1800 m je proslulá vysokým tzv. objektivním rizikem, které představují kamenové laviny a rychle se měnící počasí. Během několika málo minut se sem totiž může nečekaně přihnat prudký vítr, sněžení či déšť, který okamžitě zmrzne. Tento masív je velkou výzvou pro horolezce, mezi které patřil i Toni Kurz. Toho bohužel výstup v roce 1936 na téměř čtyři tisíce vysokou horu stál život. Mladý německý horolezec zemřel za těch nejhorších podmínek, kdy zůstal viset na konci lana.

Vzývající ticho - napětí a adrenalin v dokumentu Viasat Explorer
▲ Vzývající ticho - napětí a adrenalin v dokumentu Viasat Explorer

Podobný osud potkal i Joeho Simpsona, jenž se na horu Eiger vydal o padesát let později. I on zde zůstal viset a utrpěl vážná zranění, kterým však naštěstí nepodlehl. Na jeho lásce k horám však ani tento otřesný zážitek nic nezměnil.

Ptáte se, jak je možné, že i po takovém zážitku, chce Joe stále lézt? Jak to na tomto nádherném horském masívu vypadá a co čeká na všechny odvážlivce, kteří by chtěli tuto horu pokořit? Pak se neváhejte vydat s televizní stanicí Viasat Explorer tam, kde to všechno začalo - na severní stěnu či Nordwand, což je německý originální název, který bývá právě kvůli častým úmrtím často komolen na Mordwand, tedy vražednou stěnu. Sledujte dokument Vzývající ticho 9. června od 16:50 na Viasat Explorer.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články