Quantcast

Prima ZOOM - úchvatná podívaná i ve 26. týdnu

| redakce | tisk

I ve 24. týdnu čekají diváky televize Prima ZOOM atraktivní dokumenty. Premiérové tematické bloky vždy od pondělí do neděle vždy v čase 18.00 - 20.00 a 20.00 - 22.00 hodin.

24. 6. 21.00 - Kolaps civilizace
Byla to největší civilizace své doby. Byla tak vyspělá a mocná, že zastínila všechno, co přišlo před ní. Tým vědců prozkoumává obrovské trosky a pátrá po odpovědích na jedinou neodbytnou otázku: Jak se mohla civilizace, která ovládla celou planetu, zničehonic zhroutit? Postupně odhalují nejpozoruhodnější příběh ze všech. Ve filmu inspirovaném vlastní úspěšnou knihou Kolaps: Proč společnosti přežívají či zanikají vědec, spisovatel a držitel Pullitzerovy ceny Jared Diamond tvrdí, že se možná blížíme ke stejnému konci, jako mnoho zaniklých civilizací před námi. Jejich neblahý pád už nám možná šlape na paty, dějiny naší civilizace ale naštěstí ještě pokračují. Přesto můžeme být na pokraji okamžiku, který předurčí vývoj lidstva. Okamžiku, kdy si musíme vybrat, jestli přežijeme nebo zanikneme.

25. 6. 18.00 - Discovery Atlas: Francie, jak ji neznáte
Úchvatná cestovatelská série z produkce Discovery přináší pohled do různých koutů naší planety. Věnuje se přírodním i architektonickým památkám jednotlivých zemí a přibližuje také často velmi exotický způsob života jejích obyvatel. V tomto detailně propracovaném filmu odhalíme památky, kulturu, historii a další zajímavosti nám relativně blízké a kouzelné Francie. Tento dokumentární skvost získal uznání po celém světě.

25. 6. 21.00 - Amerika před Kolumbem
Starý a Nový svět o sobě navzájem ani netušil, dokud se poprvé nesetkaly roku 1492. Příchod Evropanů do Ameriky měl dramatický dopad a způsobil ekologickou revoluci dnes známou jako Kolumbovská výměna. Tento dokument je přelomovou ukázkou toho, jak se žilo na americkém kontinentě před koncem 15. století i co se změnilo během prvních stovek let kolonizace. Kolumbovská výměna ovlivnila život nejen v Novém světě, ale i v tom starém.
26. 6. 19.00 - Jack Rozparovač: Velké odhalení
Jack Rozparovač rozpoutal na podzim roku 1888 v londýnském East Endu nevídanou nadvládu hrůzy a teroru. Zavraždil nejméně pět žen a pak jejich těla zohavil. Jeho zločiny zůstávají jedním z největších tajemství historie. Navzdory celé řadě podezřelých zůstal případ Jacka Rozparovače dlouhých 130 let neobjasněn. Až dosud. Historik Mei Trow má zajímavě podloženou novou teorii o identitě vraha a je připravený otřást světem až do jeho základů. S přihlédnutím k psychologické a geografické analýze ho vědecké poznatky zavedly k muži, který v souvislosti s Rozparovačem ještě nebyl podezírán. Trow věří, že má v případu děsivých vražd nového hlavního podezřelého. Zabiják má tedy jméno.

27. 6. 18.00 - Jak nás Země stvořila (Hluboko pod povrchem)
Tradiční interpretace dějin se zaměřují především na lidské faktory. Naše planeta se přitom už od úsvitu věků také podílela na formování historie. Jenže jakým způsobem a do jaké míry? Tato dokumentární série poprvé na televizní obrazovce odhalí, že geologie, geografie a klima měly mnohem větší vliv na lidstvo, než se dříve myslelo. Zajímavý a vizuálně ohromující seriál plný vynikajících záběrů ve vysokém rozlišení představuje novou, originální verzi dějin lidstva. Zjistěte, jak přírodní podmínky a síly na naší planetě formovaly všechno od vzniku zemědělství po průmyslovou revoluci. Film navštěvuje nejikoničtější místa historie a přináší nový pohled na to, čím dnes jsme.

27. 6. 19.00 - Dobývání vesmíru: NASA (Vzhůru nad oblaky)
Dokumentární minisérie Dobývání vesmíru nabízí čerstvý pohled na jednu úžasnou organizaci i snahu lidstva porozumět vesmíru. Perfektně restaurované historické záběry jsou kombinované s pozoruhodnými, zasvěcenými rozhovory s těmi, kteří byli u toho - astronauté, členové jejich rodin i novináři. Je to epický příběh nejen o trumfech a hrdinství, ale také o pádech a tragédiích. Seriál začíná založením NASA v době studené války a sleduje ikonické momenty v dobývání vesmíru od závodu, kdo se tam dostane první, po první kroky na Měsíci. Nechybí ani drama Apolla 13 a nešťastná zkáza Challengeru. Jedná se o prvotřídní dokument o dějinách člověka ve vesmíru.

Prima ZOOM - úchvatná podívaná i ve 26. týdnu
▲ Prima ZOOM - úchvatná podívaná i ve 26. týdnu

Foto: Namibijský pes ušatý. Uvidíte na PRIMA ZOOM

29. 6. 20.00 - Namibijský pes ušatý
Poznávacím znamením psa ušatého jsou logicky obrovské uši. Protože jsou ohromně citlivé, můžou díky nim najít kořist pod zemí. Před šelmičkou z africké Namíbie se třesou brouci, larvy i další hmyz. Pes ušatý slyší, jak lezou v hlíně, a dokáže je rychle vyhrabat. Margit Du Toit je vášnivá veterinářka narozená v Dortmundu, která se aktivně podílí na ochraně těchto fascinujících zvířat. Místní farmáři si psa ušatého pletou se šakalem, což má pro tento druh neblahé následky. Dokument popisuje Margitinu snahu naučit farmáře rozeznávat ohrožený druh a psu ušatému tak zajistit budoucnost.

30. 6. 18.00 - Universum: Zázračná molekula
Tento dokumentární film využívá digitální efekty a hrané rekonstrukce, aby přiblížil putování jedné molekuly kyslíku napříč dlouhým intervalem mnoha miliard let. Kyslík hrál velkou roli v mnoha klíčových okamžicích historie Země i lidstva. Neobešel se bez něho vznik života, potřebovala ho evoluce, sehrál roli v začátcích Doby ledové a momentálně přispívá ke klimatickým změnám. V poutavém dokumentu nechybí zážitky vědců a alchymistů, kteří kyslík nezávisle na sobě objevili, ani cesta molekuly kyslíku kolem lidského těla z její vlastní perspektivy.

Prima ZOOM - úchvatná podívaná i ve 26. týdnu
▲ Prima ZOOM - úchvatná podívaná i ve 26. týdnu

Foto: Nejpodivnější dinosauři. Uvidíte na Prima ZOOM

30. 6. 21.00 - Nejpodivnější dinosauři
Kdysi dávno byla veškerá pevnina na naší planetě spojená a tvořila jeden velký superkontinent. Jeho obyvatelé byli malí a většinou si byli hodně podobní. Pak se za nějakých milión let pevnina roztrhla na několik částí. Rozdělená zvířata se postupně začala zvětšovat a vypadala čím dál divněji. Pod obrovskou hlavou vyčnívaly mrňavé přední končetiny. Drápy ostré jako břitva našly konkurenci v gigantických čelistech. Nastal čas podivných dinosaurů. Dokument Nejpodivnější dinosauři nás vezme na návštěvu do ztraceného světa těchto zvláštních stvoření. Prozradí proč a jaké štěstí (nebo neštěstí) je potkalo v různých podobách a jak se jejich vzhled vyvíjel. Díky pohledu na ty nejbizarnější varianty můžeme lépe pochopit proces evoluce, který z dinosaurů udělal vládnoucí tvory na Zemi.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články