Quantcast

Trikolor TV představil Ultra HD

| redakce | tisk

Dne 27. června 2013 provozovatel ruské satelitní platformy Trikolor TV poprvé představil vysílání v ultra-high-definition (Ultra HD). Premiéry s účastní Eutelsatu, Ericssonu, nevládní organizace SvyazProekt, Rohde & Schwarz DVS, NPF Sfera Video a LG Electronics, Inc.

Akce měla za úkol lidem v telekomunikacích, firemním manažerům, televizním stanicím, oficiálním představitelům ruské vlády a státním podnikům představit Ultra HD formát.

Speciálně pro tuto akci byl natočen 16 minutový film v Ultra HD 4K rozlišení o extrémních sportech. Film byl promítán na Ultra HD zobrazovací jednotce 84LM960V od společnosti LG. Pro přímé satelitní vysílání Ultra HD obsahu se využil transpondér 34 na družici Eutelsat 36A (36°E). Data ve formátu MPEG-4 byla převedena do rychlosti 40 Mbit/s, 25 snímků za sekundu s rozlišením 3840x2160 obrazových boxů, což je 4x vyšší než u full HD formátu (1920x1080).

"Dnes jsou všechny předpoklady pro rozvoj formátu Ultra HD," říká technický ředitel Trikolor TV Igor Kotsar. V dubnu 2013 byl přijat standard HEVC (H.265). Ten umožňuje při zachování vysoké kvality obrazu snížit přenos dat o 50 procent ve srovnání se stávajícím standardem H.264. "Efektivnější komprese signálu umožní v budoucnu ušetřit operátorům satelitní kapacitu," říká.

Nový formát Ultra HD je určen pro novou generaci televizorů od úhlopříčky 50 palců.

"Formát UHDTV je skutečný průlom v televizi a očekáváme, že bude široce šířen nejpozději v roce 2015. Tento trend je platný pro ruský trh, kde ULTRA HD má určitě obrovský potenciál," říká Giles Wilson, vedoucí oddělení pro vývoj řešení v oblasti komprese společnosti Ericsson.

"Náš ruský telekomunikační trh, pokud jde o inovace, obvykle zaostává o 3 až 5 let za zahraničím. Snažíme se dostat co nejblíže ke světovým trendům. Formát Ultra HD je ještě velmi mladý - mezinárodní norma byla přijata jako doporučení Mezinárodní telekomunikační unií teprve v loňském roce," říká Julia Shahmanovoy z Trikolor TV. "Televizních programů a filmů vyrobených ve formátu 4K ještě není mnoho. Televizory kompatibilní s novým formátem se na trhu objevily v poslední době. Nicméně před několika lety jsme také nejvíce mluvili o HDTV a dnes má Trikolor TV ze 12,4 milionu zákazníků zhruba 1,5 milionu abonentů HD programů. Jsme přesvědčeni, že za pár let budeme mít k dispozici pro naše předplatitele také programy v Ultra HD formátu," dodává.

zdroj: telesat-news.net





Reklama




Vybrané články