Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Klokaní chaos, Sopka zkázy

| redakce | tisk

Dokumentární kanál Prima ZOOM přichystal na konec září řadu dalších atraktivních dokumentů - mj. Klokaní chaos, Klokaní mafie a Sopka zkázy. Premiérové tematické bloky vysílá vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z nabídky vybíráme:

23. 9. 21.00 - Sopka zkázy
Kdysi existovala sopka tak obrovská, že otřásla celým starověkým světem, uvrhla ho do temnoty a vzedmula megatsunami. Je možné, že tím také zničila jednu z prvních evropských civilizací? Pravda o tom byla zastřena legendami. Až doteď. Sopka na řeckém ostrově Santorini - nebo taky Thera, jak byl znám ve starověku, jako by pocházela přímo z pověstí. Její výbuch nebyl ničím obyčejný. Byla to jedna z největších a nejsilnějších erupcí, ke kterým v historii lidstva došlo. Ponořte se společně s vědci do kráteru po sopce, která je zřejmě zodpovědná za zkázu Minojské civilizace, Kréty a možná dokonce byla také u zrodu pověsti o deseti ranách egyptských.

Tipy Prima ZOOM: Klokaní chaos, Sopka zkázy
▲ Tipy Prima ZOOM: Klokaní chaos, Sopka zkázy

Foto: Sopak zkázy. Uvidíte na Prima ZOOM

24. 9. 20.00 - Ostrov pokladů Robinsona Crusoea
V roce 1704 byl skotský námořník Alexander Selkirk za vzpouru vysazen na opuštěný ostrov v Tichém oceánu, kde strávil další čtyři roky. Jeho příběh proslavil spisovatel Daniel Dafoe v dobrodružném románu Robinson Crusoe. Stejné jméno později dostal i ostrov samotný. Celá století sloužil jako skrýš pro dobrodruhy a piráty, anglické bukanýry i španělské konkvistadory, kteří na ostrově zakopávali zlato, stříbro a drahé kamení. Říká se, že jeden velký poklad na ostrově pořád někde leží.

24. 9. 21.00 - Záchody: Neznámá historie
Neobvyklý, zábavný a fascinující šedesátiminutový dokumentární film nahlíží na historii toaletních míst ze všech možných úhlů. Moderátor, kterým je anglický básník Ifor ap Glyn, provede příběhem o historii, vývoji a designu toalet po celém světě. Nechejte se zlákat rozsáhlým sanitárním turné od římské éry až po hudbu budoucnosti napříč několika zeměmi a potkáte nejrůznější druhy lidí, kteří s toaletami každý den pracují.

25. 9. 20.00 - Nespoutaná Čína s Nigelem Marvenem (Království zvířat)
Díky ploše, která pokrývá téměř 4 miliony kilometrů čtverečních, je Čína čtvrtou zemí s největší rozlohou na světě. Zároveň patří k těm nejrozmanitějším. Čínská krajina pokrývá sedm procent plochy Země, je rozlehlá, rozmanitá a půvabná. Pastviny přecházejí v pouště, hory nebo džungle a zatímco na severu mají soby, na jihu se procházejí sloni. Dohromady tam žije jeden a půl miliardy lidí. To už je docela rušno. Jenže zkušený dobrodruh, cestovatel a milovník divokého života v přírodě Nigel Marven se drží výhradně odlehlých koutů. Přidejte se k němu!

Tipy Prima ZOOM: Klokaní chaos, Sopka zkázy
▲ Tipy Prima ZOOM: Klokaní chaos, Sopka zkázy

Foto: Klokaní chaos. Uvidíte na Prima ZOOM

25. 9. 21.00 - Klokaní chaos
Nic na světě se nepodobá klokanům. Mají jasně modré oči, skáčou jako šílení, dokáží vstát stejně vzpřímeně jako člověk a z kapes na břiše jim vykukují roztomilá mláďata. Ale v některých oblastech Austrálie dochází mezi klokany a lidmi ke konfliktům. Dokumentární film Klokaní chaos z produkce National Geographic se zabývá všemi aspekty života klokanů, ať už jde o krmení, páření, jejich vývoj nebo to, jak si brání své území. Zároveň se snaží zjistit, co přimělo klokany opustit buš a zamířit do měst, kde se kvůli nim šíří chaos.

26. 9. 19.00 - Curiosity na Marsu
Ambiciózní plány na vytvoření nové sondy Curiosity, která právě teď zkoumá Mars, znamenaly velké množství technických obtíží. Zdržení zdvojnásobilo rozpočet a posunulo datum startu z roku 2009 na rok 2011. Producent tohoto dokumentárního filmu Mark Davis strávil několik let s inženýry a vědci z NASA. Díky tomu se mu podařilo zachytit dramatický mix zoufalství, úzkostí, pýchy a euforie, který se odehrál během dlouhého zápasu dostat Curiosity na startovací plochu a vyslat na Mars.

27. 9. 20.00 - Australská obří sépie
Ze všech druhů, které dnes žijí na naší planetě, působí australská obří sépie možná nejvíce mimozemským dojmem. Má tři srdce, zelenou krev a osm končetin, k tomu pozoruhodný povrch těla a neobvykle vysokou inteligenci. V mořských vodách u jižní Austrálie migruje čtvrt milionu těchto vodních obrů ke kamenitému pobřeží jen proto, aby se tam rozmnožovali a kladli vajíčka. Právě tady existuje největší populace obřích sépií na světě. Nahlédněte do jejich (ne)obyčejného světa.

27. 9. 21.00 - Mořští kovbojové: Honba za lososy
Dokument Mořští kovbojové: Honba za lososy přibližuje rok života na Aljašce v prostředí rybářů. Dostaneme se díky němu až na sever do prostředí plného tvrdých podmínek, kterým musejí lidé, co tady pracují, každý den čelit. Dozvíme se více o životě rybáře na palubě jeho lodi. Navštívíme dříče v továrnách zpracujících úlovky. Seznámíme se s piloty malých letadel, kteří jistí kamarády na moři. Sledujeme zkrátka celý proces od výlovu až ke spotřebiteli.

28. 9. 21.00 - Klokaní mafie
Byly dvě hodiny ráno, když se okno rozbilo a Beat Ettlin najednou zjistil, že je s ním v posteli dospělý dvoumetrový klokan. Aby dostal zvíře od křičících dětí i manželky a vyhnal ho dveřmi ven, musel se s ním poprat. O šest měsíců později se při vzpomínce na to pořád ještě třese. Divoká zvířata, jako jsou medvědi, pumy, vlci nebo dokonce lední medvědi, se všude po světě stále více dostávají do prostředí měst a do střetů s člověkem. V Austrálii se tímto problémem stali klokani. V zimních obdobích, když není dostatek potravy, jsou nuceni hledat obživu přímo v ulicích. Jejich velikost pak sama o sobě stačí k tomu, aby jim v patách šly potíže.

29. 9. 21.00 - Pravda o dinosauřích zabijácích (Kdo s koho)
Víme, že někteří z nich byli obrovští a jiní divocí. Ale teprve teď jsme se o dinosaurech dozvěděli pravdu. Nový výzkum změnil to, jak nahlížíme na některé z nejbrutálnějších zabijáků v historii naší planety. Co třeba všudypřítomný Tyranosaurus Rex? Byl to král všech zvířat, nebo obyčejný mrchožrout? Byl obávaný Velociraptor vysoký skoro dva metry jako ve filmech, nebo malý a opeřený jako slepice? Díky inovativním technikám, biomechanice, speciálním trikům a digitálním efektům můžete vidět dinosaury tak jako nikdy předtím.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články