Quantcast

13E: Návrat paketu IRIB. Konec sankcí?

| redakce | tisk

Na satelitním systému Eutelsat Hot Bird (13°E) překvapivě opět vysílají služby íránského státního vysílatele IRIB. Distribuce 9 televizních a 12 rozhlasových stanic probíhá z parametrů, které IRIB využíval do poloviny října 2012, kdy musela pozici 13°E opustit.

Bohužel příjem paketu IRIB je komplikovaný.

V polovině října 2012 musel IRIB ukončit vysílání na pozici 13°E z důvodu posílení sankcí vůči Íránu ze strany Evropské unie (EU). Důsledkem toho bylo zablokování dohod s evropskými firmami a také z důvodu opakovaných stížností na kanál Sahar ze strany francouzského regulátora médií CSA (Conseil supérieur de l'audiovisuel) kvůli podněcování obsahu k nenávisti.

Co je zajímavé: na pozici 13°E vysílá kompletní paket IRIB, tedy včetně stanic Sahar 1 a 2.

Transpondér 87, který opět využívá IRIB, byl po celý rok občas využíván - k šíření programů Eurosport a také datových služeb. Vypadá to, že transpondér byl zablokovaný Eutelsatem a po vyjasnění celé situace s IRIB nemohl být pronajímán jiným zákazníkům.

Signál transpondéru IRIB je mnohem slabší. Transpondér je zřejmě rušen neznámým subjektem.

technické parametry:

Eutelsat Hot Bird 13B (13°E), freq. 12,437 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

šířené TV programy: IRIB 1/2/3, IRINN, iFILM, PRESS TV, Sahar 1/2, Alkawthar
šířené R programy: Radio Iran, Radio Quran, Radio Maaref, Radio Sedaye Ashe 1, Radio Sedaye Ashe 2, Radio Call of Islam, IRIR 1 Word Service, IRIR 2 Word Service, IRIR 3 Word Service, IRIR 4 Word Service, IRIR 5 Word Service a IRIR 6 Word Service.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články