Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Tajemství mangrovů, Tajemná smrt Kleopatry

| redakce | tisk

Nahlédněte do zákulisí historie, odhalte různá tajemství vědy a nechte se fascinovat přírodními divy. Premiérové tematické bloky na Prima ZOOM vždy od pondělí až neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z nabídky vybíráme.

28. 10. 20.00 - Odvrácená tvář Havaje
Místo proslulé klidem, krásnou přírodou a blahobytem. Taková je Havaj. Ale tento ráj na Zemi má také jinou podobu, skrytou a násilnou Odvrácenou tvář Havaje. Ostrovy vznikly díky nejničivější síle na zemi a v mořích. Mocnosti, kterým vděčí za svou existenci, Havajské ostrovy do dnešního dne neustále bičují. Dokumentární film Odvrácená tvář Havaje se zabývá často velmi dramatickými a násilnými přírodními dějinami Havaje a od mohutných vulkanických erupcí až po obrovské vlny schopné spláchnout všechno, co jim stojí v cestě.

29. 10. 21.00 - Největší tajemství historie (Hitlerova smrt)
Většina historiků se shodne na tom, jakým způsobem se odehrály velké události v našich dějinách. Několik dekád poté se přesto za některými fakty ukrývá lehká nejistota. Myslíme si, že víme, co se stalo. Důkazy se zdají být přesvědčivé a naznačují, že se nemýlíme. Ale stejně pokaždé zřejmě jeden rozhodující fakt chybí. Právě tyto chybějící stopy způsobují pochyby o některých příbězích zaznamenaných dějinami. Šestidílný dokumentární seriál se zaměřuje právě na takové dějepisné záhady a postupně rozebírá hon na Hitlera, poslední dny Romanovců, pravdu za konspirací v Roswellu nebo J. Edgara Hoovera.

Tipy Prima ZOOM: Tajemství mangrovů, Tajemná smrt Kleopatry
▲ Tipy Prima ZOOM: Tajemství mangrovů, Tajemná smrt Kleopatry

Foto: Tajemství mangrovů. Uvidíte na Prima ZOOM

30. 10. 21.00 - Tajemství mangrovů
Mangrovy jsou úžasné místo, kde se dobře daří mnoha zajímavým druhům fauny i flóry. Když lusky místních bílých mangrovníků spadnou do vody, jsou unášeny proudem, dokud nenarazí do bahenních nánosů. Tam z nich velmi rychle začnou růst nové stromy. Celý proces se pak opakuje a stává se základním kamenem spletitého a dlouhého sledu událostí, kterých se účastní rostliny i živočichové, a který pečlivou rukou kontroluje matka příroda. Dokument Tajemství mangrovů je překrásnou fascinující podívanou plnou vzácných zvířat.

31. 10. 19.00 - Bouřlivá Země (Meteor, který stvořil dinosaury)
Seriál Bouřlivá Země se zaměřuje na přírodní fenomén, který v minulosti formoval naši planetu a do její podoby nepochybně zasáhne také v budoucnosti. Podívejte se, jak by případné opakování těchto událostí mohlo zasáhnout náš svět. Připravte se žasnout nad tím, jak byla naše planeta před tisíci lety zasažena nekonečnými potopami, obrovskými vlnami tsunami a dešti meteoritů. Tento dokumentární seriál kombinuje trojrozměrné digitální efekty se zábavnými experimenty, díky kterým vědecké teorie ožívají v každé epizodě. Bouřlivá země je dynamická a napínavá podívaná s rychlým tempem, jež odhaluje nová fakta o naší planetě.

31. 10. 21.00 - SS: Ve znamení smrtihlava
Byli elitní složkou SS a jsou zodpovědní za ty nejodpornější zločiny. Byli naprosto oddaní Hitlerovi, a tak se stali klíčovým nástrojem jeho genocidy. Jednotky SS se znakem smrtihlava do posledního puntíku plnily i ty nejďábelštější rozkazy svého vůdce. Původně byly vytvořeny, aby hlídaly vězně v koncentračních táborech. Postupně se ale objevovaly na všech bojištích druhé světové války, kde bylo zapotřebí výjimečné krutosti. V dokumentárním filmu SS: Ve znamení smrtihlava uvidíte, jak byli mladí lidé zbavováni soucitu a emocí, aby se z nich staly stroje na zabíjení.

1. 11. 19.00 - Turínské plátno: Nové důkazy
Už celá čtyři století se lidé dohadují o tom, jestli je Turínské plátno autentické. Za tu dobu se z něho stal jeden z nejkontroverznějších reliktů křesťanského světa. Někteří věří, že se jedná o fyzické spojení s Ježíšem Nazaretským a že na látce z prvního století je obtisknutý obraz jeho těla po ukřižování. Pro jiné není plátno ničím jiným než propracovaným středověkým padělkem. Už v roce 1988 vědci dospěli k názoru, že fenomén Turínského plátna je 700 let starou fámou. Jenže nové výzkumy odhalily ohromující důkazy, jež vzbudily nové pochyby o (ne)pravosti plátna. Přibližuje je dokumentární film Turínské plátno: Nové důkazy.

Tipy Prima ZOOM: Tajemství mangrovů, Tajemná smrt Kleopatry
▲ Tipy Prima ZOOM: Tajemství mangrovů, Tajemná smrt Kleopatry

Foto: Tajemná smrt Kleopatry. Uvidíte na Prima ZOOM

2. 11. 19.00 - Tajemná smrt Kleopatry
Smrt Kleopatry je jednou z nejromantičtějších tragédií, jaké známe. Jenže zabila se sama? Tým expertních vyšetřovatelů, archeologů, historiků, toxikologů a psychologů se pokusil rekonstruovat místo činu, proniknout do Kleopatřiny mysli a odhalit tehdejší politické klima, jež vedlo k její předčasné smrti. To co našli, může navždy změnit dějiny. Opravdu jde o nejslavnější sebevraždu v historii? Nové vyšetřování smrti slavné egyptské královny moderními metodami odhaluje, jak mohl její vrah po sobě skrýt stopy na dlouhých 2 tisíce let.

2. 11. 21.00 - Poslední lvice
Napříč Národním parkem Liuwa Plain v africké Zambii se nese lví řev. Nikdo na něho neodpovídá. Odpověď už se vlastně neozvala několik dlouhých let. Lady Liuwa, poslední místní lvice, nemá žádnou smečku, ani nikoho, kdo by ji podpořil. Musí se o sebe postarat sama. Na začátku 90. let místní oblast zpustošili pytláci. Lvi z Liuwy kdysi proslulí výjimečnou krásou a velikostí nenávratně zmizeli. Populace se zmenšila na pouhou jedinou zástupkyni kdysi hrdého druhu. Jenže lov o samotě je hodně těžký a často bez výsledku. Každý den proto pro Lady Liuwu znamená souboj o život. Přesto existuje naděje, že se lvi do národního parku vrátí. Právě začal projekt přesídlení dvou samců do rezervace. Podaří se Lady Liuwě obnovit smečku?

3. 11. 18.00 - Letadla, která nikdy nevzlétla (Poslední raketová stíhačka)
Čtyřdílná dokumentární série z produkce Discovery Channel popisuje fascinující projekty neobvyklých experimentálních letadel, která se nikdy neodlepila od země. Už v roce 1939 se v Americe snažili vyvinout první stíhačku, jenže projekt se zdál být bez budoucnosti a kvůli malému zájmu investorů byl zastaven. Ve Velké Británii se zase v 50. letech pracovalo na nikdy nedokončeném bojovém letounu - napůl stíhačce a napůl raketě. V 70. letech jsme se mohli dočkat americké odpovědi na francouzský nadzvukový Concord. Nebo bombardéru poháněného jadernou energií schopného létat nonstop bez potřeby doplňovat palivo.

3. 11. 21.00 - Den, kdy se Země zachvěla
Už dlouho před věkem dinosaurů byla Země vzkvétající planetou. Všechny oblasti od nejvyšších hor po nejhlubší oceány se hemžily životem. Ale pak, před 250 milióny lety, nečekaně a nevysvětlitelně více než 90 % života na Zemi zmizelo. Zdá se, že naši planetu tehdy postihla nejničivější událost v celé její historii. Ale co se stalo, zůstává dodnes záhadou. Až teď se díky výjimečným novým výzkumům konečně podařilo najít několik klíčových poznatků o hromadném vymření druhů na Zemi.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články