Quantcast

Ztracené ruské princezny na Viasat History

| redakce | tisk

Poznejte skutečné princezny, ukryté za krásnými šaty a uctivými fotografiemi v doku seriálu na Viasat History. Tento seriál se zaměřuje na příběh 4 dcer cara Mikuláše II. Odhalte skutečné princezny, ukryté za pohádkovými obrazy a fotografiemi, uvidíte totiž dosud neznámé archivní záběry a uslyšíte rozhovory s předními historiky.

Olga, Taťána, Marie a Anastázie byly vůbec nejfotografovanějšími princeznami své doby, přitahující zuřivý tisk stejně, jako mnohem později například princezna Diana. Jejich veřejný obraz se ale naprosto lišil od toho skutečného, velmi izolovaného.

Vzhledem k jejich nemilosrdnému vyhlazení 17. července 1918 je překvapující, kolik se toho můžeme o ztracených ruských princeznách stále dozvědět. A to nejen díky tomu, že se jejich osudům věnovala řada nadšených historiků, včetně Orlanda Figese a Douglase Smithe.

Ztracené ruské princezny na Viasat History
▲ Ztracené ruské princezny na Viasat History

Fotografie a zbytky filmu, které se zachovaly dokazují, že byly krásné, zejména Taťána. Ani to jim ale nepomohlo získat si pozornost rodičů, kteří byli zcela nepokrytě oddáni jedinému synovi Alexeji Nikolajevičovi, trpícímu hemofilií. I přesto se ale car Mikuláš a jeho žena Alexandra postarali o to, aby byly dívky odříznuté od světa a veškerých státních záležitostí.

Rodiče dokonce se svými dcerami zacházeli jako s jedním celkem natolik, že i ony samy sebe začaly označovat jako OTMA - zkratka prvních písmen jejich křestních jmen. Jen zřídkakdy se dostaly za hranice svého paláce, měly jen několik přátel a nevěděly téměř nic o vnějším světě. Jedním z mála lidí, kterým se podařilo vybudovat si s dívkami blízký vztah, byl kontroverzní spirituální poradce jejich rodičů - Rasputin, de facto jediný, kdo dokázal zmírnit utrpení malého nemocného Alexeje.

Od své smrti se princezny staly ikonami ruské pravoslavné církve. Není to ale jen krása nebo tragédie, které stojí za touto polo-mystickou úctou, je to prostý fakt, že zemřely dříve, než se mohly stát více než jen krásnými hádankami.

Seriál Ztracené ruské princezny na Viasat History vždy v pondělí od 6. do 13. července 2015 ve 21:00 hodin.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články