Quantcast

CS film: 7x Jan Tříska v jednom dni

| redakce | tisk

CS film, televize českých a slovenských filmů, odvysílá 6. listopadu šest filmů s Janem Třískou a navíc mu věnuje magazín Filmových novin. Připomene tak 80. narozeniny tohoto oblíbeného, dnes už česko amerického, herce, které připadají právě na tento den.

Jan Tříska mimořádná herecká osobnost s širokým záběrem,“ vzdává hold jubilantovi Jan Jurka, programový ředitel CS filmu a dodává: „CS film se zaměřil především na snímky, ve kterých je skutečně mladý. Tedy na ty, které natočil do roku 1977, před odchodem do emigrace.“

CS film 4. listopadu na den s Janem Třískou odvysílá:

Místo v houfu (1964, režie Václav Gajer, 12:00 hod.). Povídkový film podle námětu a scénáře Antonína Máši se pokoušel o osobitější a nekonvenčnější přístup k námětům ze života mladých. První lásky, první práce... Dále hrají Milan Kos, Jiří Ornest, Jaroslava Vošmiková, Julie Juhanová, Vlastimil Hašek, Helena Růžičková, Ladislav Potměšil, Jorga Kotrbová, Jiří Pleskot a Petr Svojtka, Miloslav Uher a další.

Lucie a zázraky (1970, režie Ota Koval, 14:00 hod.). Moderní pohádka o tom, co všechno se může stát, když po světě běhá obživlý růžový plyšový pes. V Pohádce o pětileté Lucii z dětského domova, které obživlý plyšový pes Laurel Hardy Růžovej (podle Lucie Raulohadry Růžovej), pomůže najít maminku, spojil Ota Koval dnešní svět se světem němé grotesky. Film, jak si režisér přál, není určen výhradně dětem a Jan Tříska s Naďou Urbánkovou si v něm s chutí zahráli dvojici ústředních dospělých. V hlavní roli čtyřletá Viktorie Čermáková.

Úkryt Černého Billa (1965, režie Josef Kluge, 15:20 hod.). Loutkový western o tom, jak Černý Bill po vlakové loupeži přelstil pronásledovatele i šerifa. Hlas: Jan Tříska
Lidé z maringotek (1966, režie Martin Frič, 16:00 hod.). O velké nešťastné lásce jezdce akrobata ke krasojezdkyni s exotickým jménem Nina Gruzia. Volné zpracování Bassovy povídky Příběh vysloužilého voltižěra s použitím dalších vedlejších motivů z knihy povídek Lidé z maringotek a z románu Cirkus Humberto. Dále hrají Jozef Króner, Emílie Vašáryová Martin Růžek, Dana Medřická, Čestmír Řanda, Vlastimil Brodský, Jiřina Štěpničková a další.

Filmové noviny magazín - Jan Tříska (2016, připravil Ondřej Pohl, 17:30 hod.).
Kruh (1959, režie Ladislav Rychman, 18.00 hod.) žena se snaží zabránit rozpadu mnohaletého manželství. Ví o mužově nevěře, bojí se však jeho odchodu od rodiny s dospívajícími dětmi. Krize se však zdá neodvratná... Dále hrají František Holar, Vlasta Matulová, Jaroslava Panýrková, Michal Dáňa, Anna Melíšková, Ema Skálová a Blanka Bohdanová.

Kde alibi nestačí (1961, režie Vladimír Čech, 20:00 hod.). Dvojice kriminalistů vyšetřuje aféru s nelegálním prodejem padělaného zahraničního léku Cordifilinu. Místo medikamentu byl v tubách jen obyčejný vitamín B, pátrání po distributorovi léku je přivádí až do Karlových Varů. Okruh podezřelých se rozšiřuje, avšak všichni mají alibi. Vyšetřování zkomplikuje i vražda lékárníka Valenty. Podaří se detektivům rozklíčovat, kdo z podezřelých je pachatelem? Dále hrají Josef Bek, Karel Höger, Oldřich Nový, Anna Pitašová, Bohuš Záhorský, Miloš Nedbal a další.

Čtyři v kruhu (1967, režie Miloš Makovec, 22:00 hod.). Při explozi v rodinné vile zahyne významný vědecký pracovník. V podezření z účasti na zločinu jsou nejbližší příbuzní. Kriminální historka ozvláštněná přítomností protagonistů Divadla za branou, které v té době bylo na vrcholu svého věhlasu. Dále hrají Otomar Krejča, Marie Tomášová, Věra Uzelacová,Karel Höger, Zdeněk Hodr, Mirko Musil, Odřich Velen, Stanislav Fišer, Kamil Blahovec, Jiří Zahajský a další.

zdroj: ČFS





Reklama




Vybrané články