Quantcast

Britská Sky oslavila 30. narozeniny

| redakce | tisk

V úterý tomu bylo již 30 let (start 5.2.1989) od spuštění tehdy čtyřkanálového balíčku televizních programů na satelitu Astra 1A na pozici 19,2°E. Čtveřici programů tehdejší analogové nabídky tvořily stanice Sky Channel (později Sky One), který dříve fungoval jako evropský kabelový kanál, Sky News, filmový program Sky Movies a Eurosport.

Prvním filmovým programem na satelitu byl FilmNet, nizozemsko-skandinávský projekt, který zahájil oficiální vysílání 1. února.

Sky News představila svůj první zpravodajský buletin v 18:00 hodin s Alastair Yates a Penny Smith, následovaný dokumentárním filmem o spuštění služby, kterým provázela Kay Burley, která dodnes pracuje na stanici.

Eurosport zahájil provoz ve spolupráci s EBU (Evropská vysílací unie) s komentářem v angličtině, nizozemštině a němčině. Sky One vysílal omezené množství sportu, včetně kriketu Sunday League a fotbalové soutěže Zenith Data Systems Cup.

Kanál Eurosport byl krátce uzavřel v květnu 1991, než jej převzal francouzský komerční vysílatel TF1. Společnost Discovery se stala akcionářem v Eurosportu v roce 2012, plnou kontrolu nad stanicí získala v červenci 2015.

Dnes britská Sky vysílá stovky televizních programů v SD, HD i Ultra HD rozlišení ze satelitů Astra na pozici 28,2°E.

zdroj: BroadbandTVnews





Reklama




Vybrané články