Quantcast

Satelity OneWeb poletí později

| redakce | tisk

OneWeb se rozhodl změnit plán vynesení satelitů z kosmodromů. Britská společnost OneWeb nečekaně změnila plán dalších startů satelitů pro internet ze tří kosmických středisek Bajkonur, Vostočnyj a Kourou.

Podle dřívějších plánů mělo v dubnu, květnu, červnu a červenci dojít k pravidelným startům rakety z ruského kosmodromu Bajkonur se satelity OneWeb. V noci 7. února 2020 bylo ruskou raketou Sojuz 2.1b z kosmodromu Bajkonur vyneseno na orbit 34 satelitů OneWeb.

Šlo o první komerční starty v Rusku v letošním roce.

V červenci 2015 společnosti Arianespace a OneWeb podepsaly smlouvu na 21 startů raket Sojuz s cílem vynesení 672 satelitů OneWeb. Podle smlouvy je naplánováno 9 startů z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, 6 startů z nového ruského kosmodromu Vostočnyj a šest z Kourou ve Francouzské Guyaně (jeden start proběhl v únoru 2019).

V dubnu 2019 Adrian Shtekel, generální ředitel OneWeb, v rozhovoru prohlásil, že počáteční konstelace 650 satelitů začne poskytovat komerční služby v roce 2021, přičemž do roku 2026 se rozšíří na dva tisíce internetových satelitů. OneWeb plánuje vytvořit souhvězdí satelitů, které zajistí širokopásmový přístup k internetu uživatelům po celém světě díky plnému pokrytí zemského povrchu.

Shtekel v rozhovoru pro americký portál spacenews.com uvedl, že po příštím startu 34 satelitů naplánovaných v březnu z Bajkonuru, má společnost v úmyslu v dubnu pozastavit starty, aby začala vyrábět nejmenovaný prvek. Podle něj bude prvek dokončen s výsledky testů prvních šesti satelitů vynesených v únoru 2019.

Poté v květnu a červnu se uskuteční dva starty z kosmodromu Vostočnyj se 36 satelity. Potom dojde k přerušení vypuštění dalších družic. V první fázi má společnost v úmyslu vypustit 588 satelitů, aby zajistila globální komunikační služby. Dalších 60 satelitů bude rezerva pro případ selhání aktivních satelitů.

Je zajímavé, že ačkoliv ruské rakety vypouštějí satelity OneWeb, je tu jiný problém na který upozorňují Rusové. V roce 2018 se ukázalo, že FSB a Roskomnadzor byly proti přidělování rádiových frekvencí. V srpnu 2019 OneWeb proto v Rusku stáhl svoji žádost o rádiové frekvence na provoz satelitů. Společnost oznámila, že žádost bude přezkoumána a znovu podána s prohlédnutím na požadavky Ruské federace na národní bezpečnost.

Není známo, jaký dopad má tento odklad na vypuštění družic OneWeb, ale lze předpokládat, že Rusové skutečně ovlivnili OneWeb, aby měli určitou kontrolu nad tím, co a jak se bude přes satelity nad územím Ruské federace přenášet. Jde o efektivní kontrolu internetu v Rusku.

zdroj: satkurier.pl + OneWeb





Reklama




Vybrané články