Quantcast

Express 80 s prvním tv multiplexem

| redakce | tisk

Na satelitu Express 80, který byl v tomto týdnu uveden do komerčního provozu na své cílové orbitální pozici 80°E, se objevil první televizní multiplex. Obsahuje volné i placené ruské televizní programy v HD i SD rozlišení.

Mux se vysílá na kmitočtu 10,981 GHz. V rámci platformy se vysílají FTA programy v MPEG-4/SD Kaleidoskop TV, Pes i Ko a Razvlechenie. V kódu Irdeto jsou zde šířeny programy Travel+Adventure HD a tentýž program v SD.

Express 80, footprint pro Ku pásmo (mapa: RSCC)
▲ Express 80, footprint pro Ku pásmo (mapa: RSCC)

Družice Express 80 má dva svazky pokrytí - jeden pro C pásmo a druhý pro Ku pásmo. Oba pokrývají většinu území Ruské federace. V Ku pásmu mají transpondéry výkon EIRP cca 48,8 dBW. Ve střední Evropě je výkon transpondérů o cca 2 dBW EIRP nižší, což znamená, že pro příjem signálu je nutná parabola o průměru kolem 90 cm. Nicméně tato velikost paraboly je velmi orientační. Záleží na samotném výkonu konkrétního transpondéru i zvolených parametrech. Pro příjem proto může stačit parabola o menším ale i větším rozměru.

Express 80, footprint pro C pásmo (mapa:RSCC)
▲ Express 80, footprint pro C pásmo (mapa:RSCC)

Satelit Express 80 byl vynesen 31. července 2020. Po měsících technických testů byla družice začátkem týdne uvedena do komerčního provozu. Očekávaná životnost kosmického aparátu je 15 let.

technické parametry:

• Express 80 (80°E), freq. 10,981 GHz, pol. V, SR 42177, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK

zdroj: flysat + vl.info





Reklama




Vybrané články