Quantcast

Beta verze OpenATV 7 pro přijímače s OS Enigma 2

| redakce | tisk

Vývojáři OpenATV před měsícem uvolnili beta verzi sedmé řady populárního image OpenATV, určeného pro multimediální set top boxy. OpenATV 7 přináší aktualizaci knihoven i nové verze populárních aplikací.

OpenATV 7 poskytuje aktualizaci knihovny OpenSSL na verzi 1.1.1k, podporuje nově TLS 1.3, která je důležitá pro fungování OTT/IPTV služeb a VPN aplikací.

S novým OpenATV přichází také update Pythonu z verze 3.8.5 na verzi 3.9.5, změna knihoven QT 5.8, QT 5.9 a QT 5.14 na jednotnou verzi 5.15.2 LTS. Dále GCC 10 je aktualizováno na verzi 11.1. Busybox je nyní ve stabilní verzi 1.33.1 (původně 1.32.0).

Pro uživatele bude především klíčový přechod multimediálního prostředí KODI 19.1 na KODI 20. Zatím je v alpha verzi.

Neméně důležitou změnou je optimalizace velikosti image, která zabírá méně prostoru. Autoři pro srovnání uvádějí, že v případě VU+ Solo 4K mělo image OpenATV 6.4 velikost 220 MB, s další verzí 6.5 velikost narostla na 230 MB ale s příchodem nové řady 7.0 se díky zmíněné optimalizaci snížila na 216 MB. Při uživatele jde patrně o detail. Je nutné brát v úvahu, že starší set top boxy, případně přístroje z levnější řady mají menší kapacitu paměti a jakákoliv redukce velikosti image zlepší stabilitu a výkon boxu.

Nový image OpenATV 7.0 se postupně objevil v nabídce na aktualizaci image, webové stránky nicméně stále uživatelům předkládají stabilní starší verzi 6.4.

Aktualizaci image by měl uživatel řádně zvážit, zda mu přinese očekávané zlepšení provozu přístroje a nové funkce, které skutečně využije. S ohledem na novou verzi programovacího jazyka Python v OpenATV 7.0 nemusejí některé původní pluginy korektně pracovat.

Před instalací nového image by si měl uživatel řádně zazálohovat funkční konfiguraci svého image prostřednictvím průvodce v menu přijímače. Backup image je pak rychlá cesta, jak případně vrátit přijímač do původní podoby. Stránky projektu OpenATV najde zájemce na opena.tv.





Reklama




Vybrané články