Quantcast

Türksat šíří 2 HD kanály v perštině

| redakce | tisk

Na satelitu Türksat 3A (42°E) byla zahájena distribuce perských televizních stanic. V jednom z DVB-S2 multiplexů operátora Türksat se objevily programy Farsi TV a Damac Persian TV. Obě stanice se vysílají v HD rozlišení a jsou FTA.

Obě televizní stanice se objevily v multiplexu na kmitočtu 11,012 GHz. Ten byl doposud využíván především pro arabské televizní stanice.

Damac Persian TV - záběr z příjmu stanice
▲ Damac Persian TV - záběr z příjmu stanice

Zařazení perských stanic na pozici 42°E je poměrně nečekané, neboť Türksat neposkytuje služby pro diváky v Íránu. Spolupráce tureckého operátora je ale velmi reálná.

Využitím východního satelitu Türksat má velmi dobré pokrytí Íránu a sousedních zemí. Příjem ve střední Evropě je možný s parabolami o průměru kolem 80 až 90 cm. Turecký satelit se může stát alternativou pro perské vysílatele, kteří doposud využívají kapacitu u operátorů Yahlive/North Telecom (52,5°E), WNS (52°E) a Eutelsat/WNS (7°E). Výběr pozice a satelitu bude záviset na nabízené ceně za vysílání a kvalitě poskytovaných služeb operátorem.

Farsi TV - záběr z příjmu stanice
▲ Farsi TV - záběr z příjmu stanice

Farsi TV a Damac Persian TV jsou rozvíjené soukromými společnostmi. První stanice se vysílá z USA a druhá z Dubaje a patří přední developerské společnosti v regionu. Oba projekty vysílají hudební pásma s videoklipy a koncerty perských a mezinárodních skupin, filmy v původním jazykovém znění a různé zábavní a sportovní pořady.

technické parametry - Farsi TV HD, Damac Persian TV HD:

• Türksat 3A (42°E), freq. 11,012 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články