Quantcast

Švýcarská SRG SSR skončila ve Viaccess 1

| redakce | tisk

AKTUALIZACE: SRG SSR se po krátké době opět vrátila do simulcryptu - všechny kódované programy tohoto vysílatele jsou kódované nejen novým systémem Viaccess PC 2.6 ale i starším Viaccess PC 2.3 (tzv. Viaccess 1). Kódování ve starém systému bude ale brzy definitivně odpojeno.

Švýcarská veřejnoprávní televize SRG SSR (satelity Hot Bird, 13°E) dnes ukončila kódování svých programů ve starším kódovacím systému Viaccess PC 2.3, který je také známý jako Viaccess 1 a dále kóduje jen systémem Viaccess PC 2.6. Termín odpojení starého systému Viaccess byl dříve stanoven na konec roku 2007, pak byl ale odložen na začátek letošního roku.

Systém Viaccess PC 2.3 není bezpečný kódovací systém a přes různé pirátské dekodéry (EMU, karty) bylo doposud možné bez dekódovací karty ilegálně přijímat všechny kódované programy SRG SSR včetně HDTV kanálu HD Suisse. Od dnešního dne po odpojení starého kódování to již není možné.

Programy SRG SSR byly u černých diváků velmi oblíbené v celé Evropě, severní Africe a na Středním Východě především kvůli sportovním přenosům ve třech jazycích - v němčině, italštině a francouzštině.

Technické parametry:

satelit: Hot Bird 7A (13°E)
kmitočet: 11,526 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
kódování: Viaccess PC 2.6
programy: TSI 1, TSI 2, TSR 1, TSR 2 + rádia

satelit: Hot Bird 8 (13°E)
kmitočet: 12,399 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
kódování: Viaccess PC 2.6
programy: SF1, SF Zwei, SF info ( FTA), HD Suisse

Po švýcarské SRG SSR hodlá odpojit staré kódování (Betacrypt) také rakouská veřejnoprávní ORF na satelitu Astra (19,2°E). V tomto případě je změna mírně komplikovaná - vedle výměny karty musí několik desítek tisíc rakouských domácností si pořídit nový satelitní set top box, který bude připraven na příjem programů v systému CryptoWorks (přijímače s integrovaným dekodérem či receivery se sloty CI pro vložení externího modulu CryptoWorks).





Reklama




Vybrané články