Quantcast

První testy Sirius 2 z nové pozice

| Martin Vyleťal | tisk

Z bývalého skandinávského satelitu Sirius 2 jsou po přesunu z 5°E na novou pozici 31,5°E prováděny první technické testy.

Na kmitočtech 12,080 GHz a 12,105 GHz s polarizací vertikální a horizontální se včera objevily první testovací DVB-S signály se symbol rate 29070, resp. 19500. Tyto údaje jsou ale jen orientační. Během technických zkoušek se symbol rate i testované kmitočty a polarizace mění. Signál ze satelitu Sirius 2 na nové pozici je v našem regionu (Česká republika a Slovensko) velmi silný a je tedy pravděpodobné, že bude možné přijímat signály i nadále.

Sirius 2 sloužil v posledních letech na pozici 5°E především pro potřeby skandinávského trh a celé Evropy pro DTH a DTC vysílání. Na pozici 4,8°E nyní slouží družice Sirius 4, která nahradila oba starší satelity Sirius 2 a Sirius 3. Druhý uvedený na pozici 5°E zůstal jako rezerva.

Na pozici 31,5°E byl koncem loňského roku umístěn satelit Astra 1D, která ještě před několika měsíci dodávala signály českých a slovenských programů z pozice 23,5°E. Na nedaleké pozici 31°E je umístěn inklinující satelit Optus A3, který již ukončil svůj provoz.

zdroj: DeEmEx





Reklama




Vybrané články