Quantcast

Fotbalové Euro 2008 nemůže RAI vysílat v HD přes satelit

| Martin Vyleťal | tisk

Probíhající evropský šampionát Euro 2008 ve fotbale nemůže italská televize RAI vysílat přes satelit ve vysokém rozlišení (HDTV). RAI zakoupila vysílací práva pouze pro území Itálie, satelitní signál pokrývá nejenom Itálii ale většinu území Evropy, severní Afriku a Střední východ. Vysílání Eura 2008 na programech RAI ve standardním rozlišení je zakódováno v systémech Seca Mediaguard a NDS Videoguard pro abonenty Sky Italia.

Podobným způsobem by RAI musela Euro 2008 kódováním omezit i v HD formátu, což by omezilo možnosti příjmu HD obsahu a nesplňovalo by to ani technologickou neutralitu, na kterou se nyní veřejnoprávní médium odvolává. RAI proto uvažuje o spuštění italské podoby satelitní platformy Freesat. Vyzvala již komerční broadcastery - mediální skupiny MediaSet a La 7 k zapojení do nového satelitního projektu. Snahou projektu Freesat Italia je zajistit příjem hlavních italských neplacených programů ze satelitu všem italským domácnostem, kteří nebudou v dosahu jiných způsobů příjmu digitálního vysílání, zvláště DVB-T. Nabídka italského Freesatu by měla být zakódována - zřejmě jen konkrétní pořady, na které nejsou práva k celoevropskému satelitnímu vysílání. Dekódovací kartu s příslušným dekodérem pak divák pořídí za jednorázový poplatek (podobně jako v Česku k základním programům v paketu CS LINK).

RAI Uno vysílá Euro 2008 v obrazovém formátu 4:3 ve standardním rozlišení na satelitu, v DVB-T multiplexu v Itálii je kanál v 16:9 v HDTV.

zdroj: digital-sat.it





Reklama




Vybrané články