Quantcast

Arbitráž kvůli české TV3 se chýlí k závěru

| redakce | tiskobrázek k článku: Arbitráž kvůli české TV3 se chýlí k závěru

Arbitráž mezi European Media Ventures (EMS) a Českou republikou kvůli údajně zmařené investici EMV ve výši jedné miliardy korun do zaniklé regionální televize TV3 se po 3 letech chýlí k závěru, připomíná ČTK. Nyní se čeká na konečný verdikt.

Tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý se předloni sešel se zástupci EMV ohledně možnosti ukončení sporu mimo arbitráž. Český stát vykalkuloval, že případná prohraná arbitráž s EMV by stát přišla na 3 miliardy Kč.

Samotná arbitráž kvůli TV3 začala v srpnu 2005. Licenci k televiznímu vysílání dostal Martin Kindernay, kterému pomáhala v letech 2000 a 2001 financovat vysílání právě EMV. Posléze EMV chtěla, aby Kindernay převedl licenci na lucemburskou společnost KTV, kterou formálně vlastnil ale ovládala ji EMV. Převod licence tehdy rada zamítla. Český regulátor souhlasil s převodem licence na RTV Galaxie vlastněnou původně Kindernayem, kterou posléze prodal GES Media Holding. Společnost RTV Galaxie na základě licence pak vysílala programy TV Praha a TV Hradec Králové.

EMV se kvůli postupu rady obrátila na soud. Ten v roce 2004 zrušil rozhodnutí o převodu licence na RTV Galaxie a licenci vrátil Kindernayovi, který mezitím již televizní branži opustil.

RTV Galaxie pak začala fungovat jako servisní organizace a očekávala, že rada si obratem licenci převede zpět na ni., To se nestalo a regionální kanály TV Praha a TV Hradec Králové v polovině července 2005 z finančních důvodů ukončily své vysílání.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články