Quantcast

Neoprávněná pokuta pro TV Nova

| redakce | tisk

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila televizi Nova pokutu za reportáž Osobní bankrot neoprávněně. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu, který potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze o zrušení udělené pokuty. Soudní korekce rozhodnutí RRTV přichází jen několik dní poté, co Rada udělila všem celoplošným televizím nestandardně vysoké pokuty za odvysílání záběrů týraných chlapců z Kuřimi.

V dubnu 2006 odvysílala televize Nova v Televizních novinách reportáž, která pojednávala o nové právní úpravě osobního bankrotu. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání šlo o reportáž neobjektivní a nevyváženou, a proto uložila společnosti CET 21 pokutu 100 000 Kč. Městský soud vyhověl žalobě CET 21 a rozhodnutí Rady o pokutě v květnu 2007 zrušil. Jeho rozsudek nyní potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Z obou rozsudků mimo jiné vyplývá, že rozhodnutí Rady zcela postrádá hodnocení objektivnosti a vyváženosti reportáže o institutu osobního bankrotu, za které byla pokuta udělena, místo toho se výlučně zabývá pravdivostí mluvčích v reportáži a případným poškozením jejich práv. „Takovým přístupem se Rada snaží nahradit soukromoprávní prostředky na ochranu osobnostních práv a to je nepřípustné,“ uvedla mediální právnička TV Nova Markéta Havlová.

Vedení televize Nova soudní rozhodnutí vítá, zvláště poté, kdy Rada udělila televizi Nova pokutu 600 000 Kč za odvysílané záběry týraných chlapců z Kuřimi. Další pokuty, v celkové hodnotě 1 milion Kč, dostala TV Nova za reportáž o napadené servírce v USA. Všechny významné zahraniční zpravodajské televize, včetně CNN či Sky News přitom tyto záběry bez problémů odvysílaly.

Další rozsudek soudu, který ruší rozhodnutí a udělenou pokutu, potvrzuje, že systém hodnocení objektivnosti a vyváženosti používaný Radou má významné nedostatky. Věříme, že Rada vezme při svém dalším rozhodování výhrady soudu alespoň na vědomí,“ řekl k rozsudku Nejvyššího soudu generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

zdroj: PR TV Nova





Reklama




Vybrané články