Quantcast

ČT má kapacitu na CS Linku 30 Mbit/s

| Martin Vyleťal | tisk

Česká televize (ČT) využívá od 1.8.2008 vyšší přenosovou kapacitu na satelitní platformě CS LINK, na družici Astra 3A (23,5°E). ČT od prvního srpnového dne zvýšila svůj celkový tok z 24 Mbit/s na rovných 30 Mbit/s, tedy o 6 Mbit/s. Jde o upřesnění informace ke včerejšímu článku o zlepšení technické kvality ČT na satelitu.

Navýšenou kapacitu využívá Česká televize (ČT) pro zlepšení technické kvality obrazu stávajících čtyř programů ve standardním rozlišení (SD) - tj. ČT1, ČT2, ČT4 Sport a ČT24. Kvalitativního posunu kanálů ČT si mohli majitelé větších zobrazovacích jednotek povšimnout dnes ráno.

ČT si platí satelitní kapacitu na CS LINKu sama a tomu odpovídají výdaje na zajištění excelentní obrazové kvality svých programů v souvislosti s nástupem digitálního pozemního vysílání v České republice. Diváci se mohou rozhodnout, zda budou přijímat veřejnoprávní DVB-T multiplex s omezenou kvalitou a přenosovou kapacitou 18 Mbit/s nebo zvolí satelitní kvalitu z CS LINKu, která nabízí pro programy ČT celkem 30 Mbit/s.

Navýšení kapacity ČT si vyžádal přesun programů Galaxie Sport a CS Film / XXX Xtreme na nový transpondér. Od 1.8.2008 diváci tyto placené kanály naleznou na družici Astra 1E (23,5°E), na kmit. 11,876 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Na původní frekvenci 12,525 GHz oba kanály dočasně využívají celkově 1,5 Mbit/s pro textové informace o změně kmitočtu.

Další technické novinky se dočkají satelitní diváci ČT za 1,5 roku, kdy veřejnoprávní televize odstartuje vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) v době zahájení zimních olympijských her ve Vancouveru. Letošní letní olympiádu mohou satelitní diváci přijímat v HD kvalitě volně ze stanic Anixe HD a také m2 HD. Diváci na Slovensku pak z paketu SkyLink na programu Trojka HD.





Reklama




Vybrané články