Quantcast

Spacecom si objednal satelit Amos 5

| redakce | tiskobrázek k článku: Spacecom si objednal satelit Amos 5

Izraelský satelitní operátor Spacecom se rozhodl za 157 milionů dolarů objednat zhotovení a dodání nového telekomunikačního satelitu Amos 5. Družici dodá ruská společnost NPO/PM - M.F Reszetniewa. Ruská firma satelit vyrobí a bude zodpovědná za veškeré postupy týkající se vynesení a nastavení na geostacionární oběžnou dráhu. Družice bude pravděpodobně umístěna na pozici 70E.

Ruská společnost bude také zodpovědná za provoz satelitu Amos 5 po jeho vynesení. Amos 5 se má na oběžné dráze objevit nejpozději do konce března 2011. Do výroby satelitu bude investováno až 157 milionů dolarů. Družice bude na orbitu sloužit až 15 let, z toho prvních 14 let provozu družice bude pojištěno.

Podle neoficiálních informací bude satelit umístěn na pozici 70°E, kterou si Spacecom zaplatil. Družice bude pracovat pro oblasti Asie, Afriky a Evropy. Amos 5 bude mít transpondéry v C pásmu s pokrytím Afriky a přepínatelné Ku transpondéry s pokrytím Afriky, Středního východu a Evropy. Stávající družice Amos 2 a Amos 3 dodávají služby na pozici 4°W pro Střední východ, Evropu a v budoucnu i pro Ameriku.

Spacecom zatím novou pozici nemá oficiálně potvrzenou.

Amos 5 nebude zatím posledním plánovaným satelitem Amos. Kolem roku 2011 bude vynesena další družice Amos 6, která bude sloužit na pozici 4°W, spolu se stávajícími satelity Amos 2 a Amos 3. Družice Amos 6 bude mít, podobně jako Amos 3, transpondéry v Ku a Ka pásmu s pokrytím Evropy, Středního východu a východního pobřeží USA s kombinací pevných svazku a přepínatelných.

O rok později (r. 2012) bude vynesena družice Amos 4 a umístěna na další orbitální pozice pro pokrytí jihovýchodní Asie. Znamená to, že na orbitu se objeví dříve Amos 5 a Amos 6, později Amos 4.

zdroj: satkurier.pl + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články