Quantcast

Polské platformy rozšiřují spolupráci

| redakce | tisk

Provozovatelé polských satelitních pay-tv platforem Cyfrowy Polsat, Cyfra+ a N rozšiřují spolupráci v oblasti výměny programů na satelitech Hot Bird (13°E) - tedy nasazení simulcryptu. V praxi se tak zákazníkům zlepšuje technická kvalita některých stávajících programů a v budoucnu také mohou očekákat další rozšíření nabízených programů.

Platforma Cyfra+ začala od konkurence Cyfrowy Polsat nově odebírat pět SD kanálů TV4 (freq. 11,159 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4; pokud není uvedeno jinak je u všech transpondérů SR 27500, FEC 3/4), Extreme Sports, Jetix, Discovery Channel, ESPN Classic Sport (vše freq. 12,188 GHz, pol. V) a HDTV kanál HBO HD (freq. 12,265 GHz, pol. V).

Cyfrowy Polsat nyní od konkurenční služby Cyfra+ využívá programy HBO, HBO2, HBO Comedy (freq. 10,719 GHz, pol. V), Discovery World a Discovery Science (freq. 11,117 GHz, pol. V), Kino Polska, Animal Planet, Zone Club, Zone Reality (vše kmit. 11,488 GHz, pol. H).

Nejmladší polská pay-tv služba N zahájila spolupráci s Cyfra+ a od ní využívá programy TVP 1 a TVP 2. Ty se vysílají na kmit. 10,892 GHz, pol. H.

Podle neoficiálních informací bude do konce listopadu letošního roku ukončeno analogové vysílání programu TVN na freq. 11,509 GHz, pol. V. Transpondér bude plně využívat platforma N a v rámci nového multiplexu se bude vysílat program TVN HD. Provozovatel připravuje start ještě jednoho programu (zřejmě dětského z produkce Disney).

Zapojení simulcryptu u mnoha polských programů a zpřístupnění abonentům konkurenčních služeb znamená přeladění popisovaných kanálů na set top boxech na nové parametry. Získají tím nejen satelitní diváci, kteří budou přijímat jednotnou kvalitu obrazu a zvuku programů ale i vysílací společnosti - provozovatelé platforem, kteří ušetří nemalé finanční prostředky za duplicitní distribuci kanálů. V konečném důsledku vydělají i koncoví diváci - mohou se těšit na další programy po uvolnění duplicitních stanic.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články