Quantcast

Astra 5A může ohrozit provoz sousedních satelitů

| Martin Vyleťal | tiskobrázek k článku: Astra 5A může ohrozit provoz sousedních satelitů

Satelit Astra 5A, lucemburského satelitního operátora SES Astra, který předčasně v pátek 16. ledna 2009 ukončil svůj provoz, je stále na pozici 31,5°E. Družice se nyní vymyká kontrole a hrozí, že poškodí jiné satelity na oběžné dráze.

Astra 5A může poškodit satelity, které pracují poblíž pozice 31,5°E a společnost SES Astra informovala ostatní satelitní operátory o přijetí preventivních opatřeních. Ohroženy jsou zejména satelity Galaxy 11 na pozici 32,8°E a Intelsat 802 na 32,9°E. Ostatní satelity ohroženy nejsou - tedy ani družice Eutelsat W4 a Sesat na pozici 36°E, které jsou více vzdálené.

U satelitu Astra 5A došlo ve spotřebě paliva a také k nekontrolovatelným rotacím, které přinášejí nepředvídatelné změny v pohybu na orbitální dráze.

Astra 5A po několik měsíců sloužila na pozici 31,5E pro regiony střední, východní a jihovýchodní Evropy. Signály bylo možné přijímat i v Česku a na Slovensku. Několik týdnů před definitivním vyřazení družice z provozu se objevila řada technických potíží - družice i několik dní byla mimo provoz. Astra 5A byla vynesena v roce 1997 a do loňského roku sloužila pod názvem Sirius 2 na pozici 5°E. SES Astra hledá nadále s pozicí 31,5E počítá a v současné době za ztracenou Astru 5A hledá náhradu. Může jí být Astra 1E, která v současnosti pracuje na 23,5E a během několika týdnů zde ukončí provoz (po přesunu družice Astra 1G z 19,2E na 23,5E a transferu služeb z 1E na 1G).

zdroj: digital-sat.it





Reklama




Vybrané články