Quantcast

Satelit Eutelsat W1 zřejmě zamíří na 80E

| redakce | tisk

Ruský satelitní operátor RSCC zřejmě již brzy bude mít náhradu za předčasně dosluhující družici Express AM2. V jednání je převzetí satelitu Eutelsat W1, který nyní pracuje na pozici 10°E. Během jara ale může najít nové uplatnění.

Eutelsat W1 bude na pozici 10°E sloužit do doby zahájení provozu družice Eutelsat W2A. Start rakety Proton s tímto satelitem je naplánován na březen 2009. Pokud budou start i technické testy úspěšné, nahradí na pozici 10°E satelit W1.

RSCC v současné době řeší nečekaný problém. Express AM2 předčasně ukončí svůj provoz. Životnost satelitu se podstatně zkrátila. Z toho důvodu muselo dojít k přesunu mnoha programů na sousední satelity Express. Ve většině případů došlo k transferu stanic na 96,5°E, kde slouží Express AM33. Bohužel, tuto pozici není možné přijímat v České republice a na Slovensku.

Eutelsat aktuálně řeší podobný problém jako RSCC. Satelit Eutelsat W2M, který v minulých dnech podstoupil technickým testům, nevyhovuje parametrům, které byly u dodavatele objednány. Satelit měl původně sloužit na 16°E a právě o starém Eutelsatu W2 se hovořilo jako o možném přesunu na 80°E. Bohužel, z důvodu nynějších problémů to již není možné.

zdroj: Telesputnik





Reklama




Vybrané články