Quantcast

Dokončeny přípravy na vynesení Express AM44 a MD1

| redakce | tisk

Na kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) byly dokončeny přípravy na vynesení dvou nových telekomunikačních satelitů Express AM44 a Express MD1. Start rakety Proton-M je naplánován na 11. února letošního roku.

Satelity AM44 a MD1, které bude provozovat RSCC, jsou součástí státní ruské satelitní skupiny pro civilní použití a federálního kosmického programu Ruska pro období 2006 až 2015. První satelit v rámci tohoto programu byl úspěšně vynesen v lednu 2008. Šlo o družici Express AM33.

Nové družice AM44 a MD1 série Express byly vypracovány s přihlédnutím k rozvoji satelitní komunikace a digitálního vysílání v Rusku. Satelity jsou připraveny pro přenos televizního a rozhlasového vysílání a poskytování dalších služeb, včetně telefonie, přenosu dat a vysokorychlostního internetu.

Express AM44 bude umístěn na pozici 11°W. Družice bude určena pro digitální vysílání, přístup k internetu, přenos dat, videokonference, VSAT a další. Družice je vybavena 10 C pásmovými transpondéry (40 MHz), 16 Ku pásmovými (54 MHz) a jedním v L pásmu (1 MHz). Satelit dodala francouzská společnost Thales Alenia Space.

Malý satelit Express MD1 bude sloužit na pozici 80°E a bude poskytovat digitální vysílání a přístup na internet, přenos dat, videokonference. Satelit bude mít 8 transpondérů v C pásmu (40 MHz) a jeden v L pásmu (šířka 1 MHz).





Reklama




Vybrané články