Quantcast

Další HDTV - Duna TV HD od dubna na satelitu Hot Bird

| Martin Vyleťal | tiskobrázek k článku: Další HDTV - Duna TV HD od dubna na satelitu Hot Bird

Maďarská televize Duna TV počítá s ukončením analogové distribuce na satelitu Hot Bird (13°E). Od jara bude možné tuto stanici přijímat už jen v digitálním přenosu. Novinkou bude možnost příjmu programu v SD ale i ve vysokém rozlišení (HDTV).

Duna TV HD podle předběžných zpráv, které přines maďarský portál Sat TV Rádio, počítá s ukončením stávající analogové distribuce během dubna letošního roku. Stávající transpondér, který je využíván pro analogový signál Duna TV (freq. 10,816 GHz, pol. H) a digitální vysílání SCPC kanálu Duna II Autonómia (freq. 10,829 GHz, pol. H, SR 3333, FEC 3/4), bude následně sloužit pro nový multiplex, který bude obsahovat celkem tři programy - Duna TV HD v kompresním formátu MPEG-4 (obrazový formát 16:9), Duna TV SD v kompresi MPEG-2 (4:3) a program Duna II Autonómia SD v MPEG2 (4:3).

Programy Duna TV budou šířeny přes satelit Hot Bird minimálně do roku 2010. Zda budou pokračovat i po tomto roce záleží na tom, zda se provozovatel rozhodne prodloužit kontrakt na transpondérovou kapacitu.

Na satelitním systému Hot Bird (13°E) ukončil analogové vysílání začátkem srpna loňského roku druhý program maďarské televize M2 - Magyár TV (MTV). Místo jednoho analogového programu a SCPC kanálu je šířen multiplex s FTA programem M2 ve třech podobách - M2 v HDTV, 2x M2 v SD v rozlišení 4:3 a 16:9. Signály jsou FTA, takže je mohou přijímat diváci bez jakýchkoliv přístupových karet.

Po odpojení analogové Duna TV bude na pozici 13°E poslední program v analogovém přenosu (PAL) - francouzská televize TV5 Monde Europe. I toto vysílání může být v dohledné době ukončeno z důvodu zrychlení přechodu na digitální satelitní vysílání a příjem na straně diváků.





Reklama




Vybrané články