Quantcast

OH 2014 a 2016 možná jen na komerčních TV

| redakce | tisk

Vysílací práva pro olympijské hry (OH) v letech 2014 a 2016 v Evropě získala od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) sportovní agentura Sportfive. Ta už vlastnila práva na loňský fotbalový šampionát. Zvýšila se tak opět pravděpodobnost, že OH v uvedených letech se budou opět vysílat na komerčních stanicích.

MOV prodala práva pro všechny mediální platformy, včetně TV, internetového a mobilního vysílání pro 40 evropských zemí. Ve skupině zemí ale chybí velké TV trhy Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Turecko a Velká Británii, se kterými MOV řeší prodej vysílacích práv individuálně.

Za vysílací práva loňské olympiády z Pekingu zaplatila EBU 443,4 milionu dolarů (cca 10 miliard korun), za balíček práv pro ZOH a LOH v letech 2010 a 2012 ji přišel na 560 milionů eur (16 miliard Kč). Cenovou nabídku EBU na další roky ale MOV odmítl.

Sportfive držela vysílací práva pro Euro 2008, které díky tomu získala v Česku komerční TV Prima. Poprvé v historii se tento šampionát vysílal na komerční TV.

Sportfive musí ale podle dohody s MOV zajistit, aby se minimálně 200 hodin přenosů z olympiády vysílalo na volně přístupných stanicích z letních her a alespoň 100 hodin přenosů ze zimních olympijských her.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články