Quantcast

Polská TVP s transpondérem v DVB-S2 na 19,2E

| redakce | tisk

Polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) nečekaně provedla zásadní technické změny v distribuci svých programů na satelitu Astra 1KR (19,2°E). Tou největší změnou je převod jednoho pronajatého transpondéru z DVB-S do DVB-S2 a změna kompresního formátu z MPEG-2 na MPEG-4.

V rámci DVB-S2 multiplexu TVP najde divák celkem 11 SD kanálů a 1 program ve vysokém rozlišení (TVP HD).

Na trp. 53 (freq. 10,773 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S byly zapojeny 4 programy - TVP 1, TVP 2, TVP Info a TVP Sport. Všechny stanice jsou v kódu NDS Videoguard; TVP Info vysílá vybrané pořady volně.

Kanál TVP HD se přesunul na jiný transpondér, kde se vysílají i SD programy TVP a jedna rozhlasová stanice.

Na trp. 59 (freq. 10,862 GHz, pol. H) byl přepojen do DVB-S2. Hodnota symbol rate zůstala nezměněna 22000, ale došlo k úpravě FEC na 2/3. Používaná modulace je 8PSK. V multiplexu se vysílají všechny programy TVP v MPEG-4 - TVP 1, TVP 2 (obě NDS Videguard), TVP Info (vybrané pořady FTA), TVP Sport (NDS), TV Polonia, TVP Historia, TVP Kultura, Test 3 - Belsat TV (vše FTA), INT6, Test 1, Test 2 a TVP HD (vše NDS Videoguard).

Nová forma vysílání stanice s využitím kompresního formátu MPEG-4 může posloužit pro distribuci stanic v DVB-T. V současné době se testovací DVB-T multiplexy distribuují přes optické sítě.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články