Quantcast

Stále více Rakušanů chce vysílání v HDTV

| redakce | tisk

Poprávka po televizi ve vysokém rozlišení (HDTV) se zvyšuje také v alpské republice. Mezi nejčastějším způsobem příjmu HD obsahu jsou satelity. Podle GfK bylo v loňském roce prodáno trojnásobné množství HD přijímačů ve srovnání s předchozím rokem.

Důvodem je především zahájení HD vysílání prvního programu rakouské televize ORF1 HD na satelitu Astra (19,2°E) a možnost příjmu FTA HD stanic jako je Anixe HD a Arte HD. Astra díky tomu zvýšila svoji pozici na rakouském trhu.

V loňském roce bylo u našich jižních sousedů prodáno 40 tisíc HDTV set op boxů pro příjem satelitního vysílání. Podle průzkumu bylo devět z deseti prodaných satelitních přijímačů schopných příjmu HDTV.

V roce 2008 bylo v Rakousku prodáno více než 1/2 milionu set top boxů, z toho nejméně dvě třetiny bylo satelitních přijímačů. HD Ready televizorů bylo vloni prodáno celkem 1,4 milionu.

Celkem 1,6 milionu rakouských domácností přijímá programy ze satelitů Astra, 1,34 milionu domácností (39 procent) sleduje TV vysílání z kabelových sítí, 240 tisíc rakouských domácností (7 procent podílu na trhu) přes terestrické vysílače, 40 tisíc domácností (1,2 procenta) přes IPTV platformy.

zdroj: Astra





Reklama




Vybrané články