Quantcast

Žijeme digitalizací: speciál pořadu Máte slovo

| redakce | tisk

Úspěšný diskusní pořad Michaely Jílkové Máte slovo tentokrát ve speciálním vydání Žijeme digitalizací. O přechodu z analogového na digitální vysílání, který se dotkne převážné většiny domácností v ČR, přijdou debatovat přední odborníci i samotní diváci. Sledujte v přímém přenosu ve čtvrtek 26. března 2009 na ČT1 od 21.50 hodin.

Česká republika stejně jako celý civilizovaný svět přechází od analogového televizního vysílání k digitálnímu. V rámci této „velké televizní revoluce“ se spouštějí nové digitální vysílače, analogové se naopak musejí vypínat. Například 30. dubna 2009 skončí analogové zemské vysílání z vysílače Praha - město - Žižkov a do listopadu 2011 pak postupně v celé republice. Změna se dotýká zhruba 70 % obyvatel ČR závislých na zemském vysílání (ostatní využívají satelit, kabelovou televizi nebo IPTV). Na první pohled se přechod na digitální zemský příjem jeví jednoduše - divák si domů přinese set-top-box nebo digitální televizor, zapojí jej a naladí.

Co když je ovšem příjem neuspokojivý, nebo se nedaří naladit takzvané multiplexy vůbec? Může za to anténa, rozvod, zesilovač, nebo malá či velká intenzita signálu? Proč některým divákům obraz „kostičkuje“ a „zamrzá“ při dešti, po spuštění mikrovlnné trouby a při hovoru mobilním telefonem? S jakými dalšími technickými potížemi se lidé mohou setkat? Na koho se mají obrátit, pokud potřebují pomoc? Na tyto a další otázky bude Michaela Jílková hledat odpovědi se svými hosty, předními odborníky v oboru televizní digitalizace, ve čtvrtek 26. března 2009 od 21.50 hodin na programu ČT1.

Do studia přijdou vedoucí útvaru hlavního inženýra České televize Ivo Procházka, vedoucí útvaru rozvoje a investic vysílacích služeb Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal, elektrotechnik a soudní znalec v oboru společných televizních antén Josef Skála. Diskuse se samozřejmě zúčastní i ti, kterých se téma dotýká osobně - anténář a diváci.

Žijeme digitalizací, speciální vydání pořadu Máte slovo, nabídne tři úhly pohledu na jedno téma, tři strany diskutujících, tři čtvrtě hodiny živého vysílání. Ani tentokrát neřeší problémy politiků, ale témata, která působí starosti občanům, a řeší je přímo s nimi! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize.

V každém ze tří vrcholů trojúhelníkového studia, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: dva odborníci a čtyři občané - zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice „otloukánka“, na kterého by útočili ostatní. Každý má šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.





Reklama




Vybrané články