Quantcast

Hitachi končí v Žatci s výrobou plazmových TV

| redakce | tisk

Výrobce plazmových televizorů společnost Hitachi Home Electronics ukončí na konci března výrobu v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Na konci dubna příjde o práci zřejmě všech 800 pracovníků. Důvodem ukončené výroby jsou ztráty z výroby plazmových televizorů. O ukončení výroby se zaměstnanci dozvěděli v pátek.

"Toto rozhodnutí zřejmě povede ke zrušení všech 800 pracovních míst ve společnosti Hitachi Home Electronics ke konci dubna 2009. Všichni zaměstnanci dostanou odstupné v plné výši dle kolektivní smlouvy s OS KOVO," uvedla společnost ve své zprávě. Současná ekonomická situace v Evropě podle výkonného ředitele Hitachi Home Electronics Johna Conlona firma nenašla jinou možnost než ukončit provoz.

Firma vrátí dotace. "Společnost Hitachi si velice váží veškeré podpory a investičních pobídek, které jsme získali od státu v době vstupu do České republiky. Nebylo možné předvídat tak rapidní změnu ekonomické situace. Společnost Hitachi navrátí státu obdržené dotace a investiční pobídky a splatí veškeré své závazky,“ dodal Conlon.

Firma Hitachi Home Electronics Czech byla založena 15. července 2006. Hitachi získala v Česku investiční pobídku ve výši 160 mil. korun na vytvoření nových pracovních míst a 23 miliónů na školení a rekvalifikace. Další podpora státu byla ve zvýhodněné ceně pozemku.

Uzavření závodu Hitachi se promítne do nezaměstnanosti, která v posledních měsících rychle roste.

zdroj: Právo





Reklama




Vybrané články